Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2011,
19.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 2. 3. 2011, 19.54

7 let, 2 meseca

Radićeva grozi z odstopom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je premieru Borutu Pahorju zagrozila z odstopom. Težave so nastale zaradi torkove seje odbora DZ za finance, ki ni podprl ministričinega predloga.

Ministrica v njem predlaga, da bi zakonsko ločili upravljanje proizvajalcev in prodajalcev energije od operaterjev omrežja. Motijo jo očitki o "oranžnem cunamiju" "Prišla sem v situacijo, ko nisem več videla poti naprej, da bi lahko kompetentno in strokovno opravljala svoje delo," je za POP TV dejala Radićeva. Motijo jo energetski spori in očitki o "oranžnem cunamiju" v energetiki, sodu pa je po poročanju televizije dno izbila torkova seja parlamentarnega odbora za finance. Odbor je za sprejem na seji DZ pripravil novelo zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, s katerim se med drugim prestavlja sprejem strategije za upravljanje naložb države. Polemika se je razvila okoli izjem oz. naložb, s katerimi ne bi upravljala agencija, še posebej na področju energetike. Tretji energetski sveženj EU namreč zahteva, da imajo državni proizvajalci elektrike in plina ter operaterji prenosnega omrežja ločene upravljalce. Radićeva je po poročanju POP TV pričakovala, da ji bo koalicija prisluhnila ter Eles in Geoplin plinovode izločila iz upravljanja agencije za upravljanje kapitalskih naložb države.

Poslanci SD-ja so predlog ministrice zrušili Predlog ministrice so z amandmajem na seji odbora zrušili poslanci SD. Poslanec omenjene stranke Matevž Frangež je ob tem za RTV Slovenija dejal, da gre za dve pravni mnenji dveh državnih institucij - agencije za upravljanje kapitalskih naložb države in ministrstva za gospodarstvo, ki različno tolmačita evropsko zakonodajo.

Strasti se umirjajo Radićeva je zato Pahorju zagrozila z odstopom. Sledil je sestanek prvakov koalicije, kjer so za zdaj dosegli kompromis. Če predlog Radićeve, naj se upravljanje omrežnega dela loči od trgovcev in proizvajalcev električne energije vnese v nov energetski zakon, ne bo sprejet, bo moral priti nekdo, ki bo znal stvari urediti drugače, je za RTV Slovenija dejala Radićeva.

Bo Radićevi sledila tudi stranka Zares? Na vprašanje, ali bi lahko Radićevi iz koalicije sledil tudi Zares, je ministrica dejala, da ta možnost obstaja, v Zares pa so pojasnili, da zaradi enega zakona vlade ne bodo zapustili, zaradi drugih nakopičenih težav pa da je to povsem možno, je še poročal POP TV.

Ne spreglejte