Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 1. 2011,
20.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 9. 1. 2011, 20.54

7 let, 2 meseca

Radić: Obvezna garancija bi lahko ostala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Institut obvezne garancije, ki ga predlog novele zakona o varstvu potrošnikov ukinja, bo ostal, če se izkaže, da ni nujno v neskladju z evropskimi direktivami."

To je za POP TV povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Prav tako slovenski poslanci v Evropskem parlamentu pravijo, da nam ni treba ničesar spreminjati.

Vajgl: Nikoli ne pristani na znižanje standardov Evropski poslanec Ivo Vajgl meni, da se na take stvari ne sme pristati, tudi zato v Evropski uniji velja načelo subsidiarnosti. Kot pravi, "nikoli ne smeš pristati na to in se tudi ne pričakuje, da boš pristal na to, da ti bo nekdo znižal standarde". Evropski poslanec Zoran Thaler je mnenja, da Evropa določa zgolj minimalne standarde in da direktiva ne zahteva ukinitve garancije.

Kacin: Večja konkurenčnost a težave za potrošnike Da bi sicer prostovoljna garancija prinesla nekaj pozitivnih posledic, kot je večja konkurenca, je mnenja evropski poslanec Jelko Kacin, a je tudi on prepričan, da bi bila sprememba še vedno najbolj problematična za potrošnike, poroča POP TV.

Vrtačnik: Komisija nas je že dvakrat opozorila Generalni direktor direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarstvo Peter Vrtačnik je v TV Klubu dejal, da na ministrstvu sprejemajo pripombe in priporočila še do konca naslednjega tedna, šele potem pa se bodo odločili, kaj storiti. "Mi zagovarjamo strokovne stališče, ker nas je tudi evropska komisija dvakrat opozorila, da bo morala zadevo predati sodišču, če ne bomo uskladili naše zakonodaje z evropsko", je dejal Vrtačnik.

Burgar: Ministrica je bila obveščena o besedilu predloga Direktorica Urada RS za varstvo potrošnikov Mojca Burgar je povedala, da je bila ministrica obveščena o besedilu predloga, kakršen je bil poslan v javno razpravo, vendar se o njem še ni izrekla ni pa še podala svojega mnenja.

Garancija - zaupanje v lastni izdelek? Burgarjeva je še dodala, da so na ministrstvu direktivo razumeli, kot "da ima potrošnik še naprej vse pravice iz naslova stvarne napake oziroma jamstva za napake". Garancija, kot jo razume Evropska komisija, pa pomeni zaupanje v lastni izdelek in jo "ponavadi daje proizvajalec in ne trgovec". Bila naj bi torej "komercialna prednost, ki jo nudi proizvajalec", je prepričana Burgarjeva.

Kutin: EK ni zahtevala odprave obvezne garancije Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin je poudarila, da "Evropska komisija ni zahtevala odprave obvezne garancije", je pa zahtevala "jasnejše in preciznejše določanje prostovoljnih garancij". Kot pravi, je ZPS predlagala, da se "ti členi, ki so zdaj pripravljeni kot prostovoljna garancija ohranijo, da se pa ohrani tudi obvezna garancija".

Ministrica Radičeva je za jutri napovedala sestanek s pripravljalci predloga novele zakona o varstvu potrošnikov in od njih zahtevala pojasnila, po potrebi pa tudi odgovornost.

Ne spreglejte