Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2015,
13.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Radenska

Torek, 17. 3. 2015, 13.14

6 let, 6 mesecev

Radenska dokončno v češke roke. Družina Polič (za zdaj) izpadla iz igre.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V novem nadzornem svetu Radenske ni Petra Poliča, saj je bil namesto njega imenovan predstavnik češke Kofole. To pomeni, da družina Polič ne bo solastnica Radenske.

Družbi Kofola in Pivovarna Laško sta decembra podpisali sporazum o prodaji in nakupu večinskega paketa delnic družbe Radenska. Vsi pogoji iz sporazuma, vključno s soglasjem Agencije za varstvo konkurence, so bili izpolnjeni, družba Kofola je plačala kupnino in od danes je Radenska nova članica Skupine Kofola, so sporočili iz češke družbe.

Pivovarna Laško je tako dobila 51,8 milijona evrov kupnine od prodaje 75,31 odstotka delnic Radenske Kofoli ter še nekaj manj kot 8,2 milijona evrov od prodaje 11,85 odstotka delnic Radenske, ki jih je novembra 2011 začasno odprodala DBS.

"Prejeta kupnina bo pomembno prispevala k razdolževanju Pivovarne Laško" Pivovarna Laško je s prodajo deleža v Radenski izpolnila še enega od mejnikov, opredeljenih v sporazumu o prestrukturiranju in mirovanju, ki so ga družbe skupine Laško podpisale z bankami upnicami konec aprila 2014. Prejeta kupnina bo pomembno prispevala k razdolževanju Pivovarne Laško, so sporočili iz Laškega.

Skupščina Radenske je potrdila imenovanje novih članov nadzornega sveta. To so postali Jannis Samaras, generalni direktor Skupine Kofola, Rene Musila, direktor za proizvodnjo, nabavo in kakovost, Tomáš Jendrejek, direktor prodaje, in Daniel Buryš, finančni direktor Skupine Kofola. Novi nadzorniki so se sestali takoj po skupščini in po neuradnih informacijah zamenjali vodstvo Radenske z Milanom Hojnikom na čelu. Po dostopnih podatkih STA so za predsednika uprave družbe imenovali Mariana Šefčoviča, ki prihaja iz vrst novega lastnika Radenske češke Kofole. Hojnik ostaja v družbi in bo v prihodnje Šefčovičeva desna roka.

Kofola se še vedno pogovarja z družino Polič Kofola je celotno kupnino nakazala že včeraj, danes pa je skupščina delničarjev zamenjala člane nazornega sveta. V njem ni Petra Poliča, ker je Pivovarna Laško vložila nasprotni predlog in namesto Poliča za člana NS imenovala Tomasa Jendrejeka iz Kofole. To pomeni, da družina Polič dokončno ne bo solastnica Radenske, v Delu piše Jože Pojbič.

Pri poslu naj bi namreč s Kofolo sodelovala slovenska Skupina P&P, ki je v lasti družine Polič. V konzorciju naj bi tako imela češka družba 60-odstotni, slovenska pa 40-odstotni delež, a je očitno med partnerjema prišlo do razhajanj. V Kofoli pravijo, da se kljub v zadnjem trenutku spremenjeni sestavi nadzornega sveta še vedno dogovarjajo oziroma pogajajo z družino Polič.

Za odziv smo poklicali Vladimirja Poliča, vendar njegova številka ni bila dosegljiva. Z njim smo se sicer pogovarjali že prejšnji ponedeljek, vendar je takrat zanikal naše neuradne informacije, da njegova družina ne bo sodelovala pri nakupu Radenske.

Izpolnjen še zadnji korak v postopku prodaje Z imenovanjem novih članov nadzornega sveta Radenske je bil izpolnjen še zadnji korak v postopku prodaje večinskega paketa delnic. Kofola je pridobila 87,16 odstotka delnic Radenske in pričakuje, da bo še dodatnih 6,82 odstotka delnic pridobila v naslednjih dneh, še pred objavo prevzemne ponudbe, pojasnjujejo v češkem proizvajalcu pijač.

"Veseli nas, da nam je po letu in pol uspelo pripeljati nakup Radenske do konca. Od zdaj naprej bomo našo pozornost usmerili na utrjevanje vodilnega položaja Radenske na vseh trgih v regiji. Prepričani smo, da nam bo skupaj z visoko motivirano in zelo sposobno ekipo Radenske uspelo izkoristiti velik potencial in vrhunsko kakovost mineralne vode," je dejal generalni direktor Kofole Jannis Samaras.

Ne spreglejte