SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Računsko sodišče: Kontrola zračnega prometa si je obračunavala previsoke stroške

0

termometer

Računsko sodišče je v reviziji poslovanja ministrstva za infrastrukturo in Kontrole zračnega prometa Slovenije ocenilo, da je bilo obračunanih vsaj 2,5 milijona evrov neupravičenih stroškov.

Računsko sodišče v reviziji med letoma 2010 in 2012 ugotavlja, da so njuna razmerja neustrezno urejena in je zaradi tega kontrola obračunavala previsoke stroške. Po Navedbah računskega sodišča , jih je vsaj 2,5 milijona evrov neupravičenih.

Navaja, da ministrstvo ni bilo učinkovito pri ureditvi razmerij v zvezi z infrastrukturo za izvajanje dejavnosti. Kljub večletni zamudi še vedno ni pripravilo podzakonskih aktov in ni določilo, kateri objekti in naprave predstavljajo infrastrukturo. Posledično so razmerja med ministrstvom in kontrolo neustrezno urejena, na kar je računsko sodišče opozorilo že leta 2008 v prvi reviziji.

V ceno vračunani stroški, ki dejansko niso nastali

Zaradi neurejenih razmerij kontrola zračnega prometa ni poslovala učinkovito. V ceno je vračunala 2,4 milijona evrov stroškov, ki dejansko niso nastali. Ob tem tudi ni upoštevala priporočil vlade, naj stroške zniža za pet odstotkov, nasprotno, te je še povečala in s tem ustvarila za 3,6 milijona evrov več stroškov od priporočenih.

Po navedbah sodišča so neupravičeni različni stroški

Računsko sodišče je vsaj 2,5 milijona evrov stroškov ocenilo kot neupravičene, in sicer zaradi: - povečanja plač in izplačila različnih dodatkov, - plačila vinjet, - zdravstvenih pregledov in - rekreacijskega dopusta.

Pri gradnji centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa pa je kontrola zračnega prometa plačala končni obračun za gradnjo novega centra v znesku 807.000 evrov, ki nima podlag v gradbeni pogodbi ali v aneksih.

Med najdražjimi kljub nižji produktivnosti

Računsko sodišče opozarja, da je Kontrola zračnega prometa Slovenije osmi najdražji izvajalec kontrole zračnega prometa od 37 članic evropske agencije za varnost zračnega prometa Eurocontrol.

Ima polovico nižjo produktivnost od povprečja in kljub slabši izobrazbeni strukturi za 2,5-krat višje povprečne plače kot zaposleni na ministrstvu ali Javni agenciji za civilno letalstvo RS.

Zahtevajo predložitev odzivnih poročil s popravljalnimi ukrepi

Računsko sodišče je od ministrstva in Kontrole zračnega prometa Slovenije zahtevalo predložitev odzivnih poročil, v katerih morata izkazati popravljalne ukrepe za odpravo ugotovljenih nesmotrnosti. Kontrola je že med revizijskim postopkom sprejela ustrezne popravljalne ukrepe za odpravo nesmotrnosti pri izplačilu plač iz naslova delovne uspešnosti.

Računsko sodišče je ministrstvu in kontroli zračnega prometa podalo tudi priporočila za ureditev gospodarske javne službe navigacijskih služb zračnega prometa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin