Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
10.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

startup Davorin Gabrovec

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 10.58

6 let, 6 mesecev

Ptujskemu startupu uspel prodor v eno izmed največjih trgovskih verig ZDA

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mlado startup podjetje s Ptuja je z mobilno aplikacijo uspelo prepričati ameriško trgovsko verigo z 270 tisoč zaposlenimi, ki vodstvenim kadrom omogoča spremljanje poslovanja prek pametnih telefonov.

Slovenskemu startup podjetju Databox, ki razvija mobilno rešitev poslovne inteligence za podjetja, je zaupal eden največjih ameriških trgovcev Sears. Z novo različico aplikacije Databox for Enterprise je Sears, ki zaposluje več kot 270 tisoč ljudi in ustvari več kot 36 milijard letnega prihodka, tako že drugo trgovsko podjetje iz seznama Fortune 100, ki jih je navdušila mobilna rešitev podjetja s Ptuja. Podjetje je že v prvi polovici leta svojo rešitev uspešno implementiralo v podjetju Staples, drugim največjim spletnim trgovcem v Ameriki.

"Gre za največjo implementacijo naše rešitve do zdaj in podjetje Sears je ponoven dokaz, da lahko tudi manjša podjetja z inovativnimi rešitvami pripomorejo k izboljšanju poslovnih procesov, tudi v tako velikih sistemih, kot sta Staples ali Sears," je dejal Davorin Gabrovec, ki v Bostonu vodi ekipo Databoxa.

Vodstvenim kadrom so tako omogočili nenehen dostop do vseh ključnih informacij o poslovanju njihovih oddelkov, trgovin in podjetja prek pametnih telefonov. "Gre za velik dosežek, ne samo v tehnološkem smislu, glede na veliko količino podatkov, ampak tudi v razumevanju (t. i. poslovni inteligenci) prikazovanja ključnih informacij na mobilnikih," je dodal Gabrovec.

Aplikacija je v celoti plod slovenskega znanja Aplikacija je bila sicer s slovenskimi strokovnjaki v celoti razvita na Ptuju. Trenutno jih imajo 12, dobri razvojni inženirji pa so pri njih vedno dobrodošli. "V Sloveniji, še posebno na Štajerskem, je precej neizkoriščenega potenciala startup podjetništva. Mlade kadre želimo zadržati na našem koncu, preden ti odidejo v Ljubljano ali drugam po svetu," pove vodja marketinga Jure Zih.

Upravo podjetja prepričali v mesecu dni S pilotnim projektom, kjer so uporabljali tudi že podatke podjetja, jim je uspelo upravo Searsa prepričati v zgolj mesecu dni. K temu je precej pripomogla predhodna uspešna implementacija rešitev v podjetju Staples, kjer so se veliko naučili.

"Ves ta čas smo bili v stalnem stiku z njihovo ekipo analitikov, ki so nam sporočali, kakšne rešitve si želijo. Aplikacija je tako zelo prilagojena samemu podjetju Searsa, prav tako so posamezne informacije dostopne le določenim profilom vodstvenih kadrov," je pojasnil vodja marketinga.

Vrednosti posla Zih ni želel razkriti, je pa namignil, da je za slovenske razmere precej visoka. "Zavedamo se, da ko vstopimo v nek poslovni sistem, se sodelovanje šele dobro začne. Tedensko se sestajamo s skrbnikom rešitve v podjetju Sears in skupaj iščemo nove rešitve. S tem pridobimo tudi znanje, ki ga lahko uporabimo tudi v drugih podjetjih," je dodal Zih.

Nova različica aplikacije prilagojena večjim podjetjem Nova Enterprise različica aplikacije je še posebej prilagojena večjim podjetjem. Poleg večje varnosti in izboljšane vizualizacije omogoča nova različica številne dodatne funkcionalnosti, med drugim tudi prejemanje dnevnih kartic uspešnosti, takojšnje obveščanje o spremembah kazalnikov in neposredni komunikaciji s sodelavci. Prek številnih, vnaprej pripravljenih vtičnikov za podatkovne baze in spletne storitve, pa je zdaj mogoče Databox povezati tudi s številnimi Big Data podatkovnimi skladišči. Novo različico Databoxa zdaj uporabljajo tudi druga manjša podjetja, kot so LonelyPlanet, Ubisoft, Brightcove, in je na voljo tako za iOS kot za Android platformo.

Databox je bil pred časom sprejet v enega najboljših podjetniških inkubatorjev na svetu, Techstars, v katerega sprejmejo le najboljših deset izmed več kot tisoč prijavljenih startup podjetij vsako leto. Za svojo rešitev je Databox prejel številne prestižne nagrade, med drugim tudi Best Big Data Startup, s strani podjetja SAP, ICOM in SXSW Big Data Venture Challengeu in bil finalist v Big Data and Enterprise kategoriji na konferenci SXSW.

Ne spreglejte