Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2011,
11.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fructal

Petek, 14. 10. 2011, 11.48

7 let, 2 meseca

Prvi mož Nectarja: Do konca leta najbrž ponudba za odkup malih delničarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nectar bo najbrž do konca leta - če bodo birokrati dovolj hitri - in po enaki ceni, kot jo je plačal večinskemu lastniku, Pivovarni Union, dal ponudbo za odkup deleža malih delničarjev.

Srbsko družbo bo prevzem Fructala skupaj stal 37,6 milijona evrov. "Nekateri mislijo, da smo ga preplačali, v Ajdovščini najbrž mislijo, da smo ga kupili poceni. Jaz mislim, da smo plačali maksimalno pošteno ceno," je v pogovoru za Finance pojasnil prvi mož Nectarja Bojan Radun, ki sicer iz bilanc ajdovske družbe ne pričakuje nič neprijetnega. "Najprej sledi povezovanje obeh družb" Pri prevzemu Fructala po njegovih besedah ne gre za klasični prevzem, kjer velika družba pogoltne manjšo, saj sta Nectar in Fructal po velikosti približno enaka. "Najprej sledi povezovanje obeh družb," je dejal in pojasnil, da bo to trajalo od pol do enega leta. Proizvodnja v Ajdovščini se naj ne bi zmanjševala, ampak povečevala Radun je znova zagotovil, da se proizvodnja v Ajdovščini verjetno ne bo zmanjševala, ampak še povečevala, pa tudi, da noben program ne bo ugasnjen le za prenos kam drugam. Po njegovem mnenju so tudi menjave vodilnih menedžerjev, ki so se v Fructalu dogajale hitro, pripomogle k upadu Fructalovega tržnega deleža, razen v Sloveniji, v zadnjih letih. Po njegovih navedbah pri njih razmišljajo pet ali deset let vnaprej. "Ko se držiš smeri, rezultat težko izostane. Če pa upoštevamo še sinergije, teh bo za 500.000 do milijon evrov v prvem letu, je stvar jasna," je poudaril in dodal, da imajo ambicije za odhod na druge trge. "Največ priložnosti ima Hrvaška, kjer so velike rezerve" Kratkoročno morajo po njegovih pojasnilih okrepiti navzočnost na trgih nekdanje Jugoslavije, kjer ta trenutek ne poslujejo, kot bi želeli. Največ priložnosti ima Hrvaška, kjer so velike rezerve - v dveh do treh letih si namreč želijo 20 odstotkov tega trga. Pri uveljavitvi na hrvaškem trgu Radun na prijateljsko pomoč ne računa, verjame pa, da se Konzum in Agrokor zanimata za razvoj njihovih blagovnih znamk.

Radun: Šli bomo tja, kjer se nam bo vložek najhitreje povrnil Dejavni bodo tudi v Albaniji in Bolgariji, morda v severni Afriki (to je sicer še na ravni ideje). "Šli bomo tja, kjer se nam bo vložek najhitreje povrnil. Model vstopa bomo določili pozneje," je dejal in dodal, da bo to takrat, ko se bodo utrdili na starih trgih, ko se bodo finančno konsolidirali in bodo imeli dovolj človeških virov.

"Združeni podjetji skupaj sta malo manjši od Raucha" S konkurenco se bodo po Radunovih pojasnilih bojevali s konkurenčnostjo. Ko se bosta Fructal in Nectar dokončno povezala, bosta za Tetrapack pomembnejši, veliko pomembnejši kupec kot Rauch. "Združeni podjetji skupaj sta malo manjši od Raucha, toda v nekaterih segmentih, recimo pri sadnih sokovih v kartonski embalaži, smo večji. Seveda pa se ne moremo meriti z velikani, kot so Eckers Granini," je dejal.

"Izdelke iz paradižnika, marmelade in podobno pa lahko pričakujete" O uveljavitvi Nectarjevih izdelkov na slovenskem trgu se bodo po njegovih pojasnilih odločili v trženjskih oddelkih Nectarja in Fructala. "Če bodo presodili, da ne bo kanibalizma med znamkami, da, če ne, pa ne," je zatrdil in dodal, da je veliko izdelkov Nectarja, ki jih v portfelju Fructala ni. "Izdelke iz paradižnika, marmelade in podobno pa lahko pričakujete," je še v pogovoru za Finance dejal Radun.

Pivovarna Union in Nectar sta pogodbo o prodaji 93,73-odstotnega lastniškega deleža pivovarne v ajdovskem Fructalu podpisala julija. Prodaja bo zaključena, ko bodo Nectarju izdana vsa dovoljenja organov za varstvo konkurence v državah, kjer poslujeta obe družbi, in ko bodo izpolnjeni tudi določeni pogoji transakcije. Slovenski in srbski varuh konkurence sta nakup že dovolila.

Ne spreglejte