Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
7.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

proračun rebalans

Četrtek, 6. 6. 2013, 7.05

7 let, 2 meseca

Proračunski uporabniki hitijo s pripravo finančnih načrtov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V okviru priprav rebalansa letošnjega državnega proračuna ministrstva ta teden vnašajo popravke finančnih načrtov v računalniški program. Sledila bo priprava gradiva za vlado in obrazložitve.

Izhodišča za pripravo rebalansa je vlada sprejela pred dvema tednoma, ko je določila, da proračunski primanjkljaj v tem letu ne sme preseči 1,5 milijarde evrov. Od zastavljenega primanjkljaja se ne bo smelo odstopiti niti za evro, je prejšnji teden povedal minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant in dodal, da bo DZ rebalans predvidoma sprejel na julijski seji. Vlada naj bi predlog rebalansa potrdila najkasneje do 24. junija.

Z veljavnim proračunom je proračunski primanjkljaj predviden v višini ene milijarde evrov. A temu znesku se je tesno približal že samo v prvih štirih mesecih, znašal je namreč 962 milijonov evrov. Medtem je DZ že sprejel paket zakonodaje za uresničitev dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja, s katerim se plače 155.000 javnih uslužbencev z junijem znižujejo za pol do blizu pet odstotkov. Dodatne proračunske prihodke pa si vlada obeta od zvišanja davka na dodano vrednost s 1. julijem.

"Zdaj so na vrsti upokojenci" Po besedah finančnega ministra Uroša Čuferja so zdaj na vrsti upokojenci, da prispevajo k delitvi bremena krize. Vendar so se v stranki DeSUS znižanju pokojnin odločno uprli, zato se je koalicija dogovorila, da bo poskusila prihranke najti drugod - denimo pri javnih naročilih in zmanjšanju števila občin. Poleg tega naj bi z bolj učinkovitim pobiranjem davkov poskrbeli za večje prilive v državno blagajno.

Medtem ko DeSUS nasprotuje posegom v pokojnine, pa v SD niso navdušeni nad privatizacijo. A Virant svari: "Koalicija mora biti enotna in pozabiti na strankarski prestiž". Sam je bolj zavzet za iskanje rezerv na odhodkovni strani kot pa za uvedbo kriznega davka. Kot je pojasnil, bodo ostali pri načrtovanem zmanjšanju števila zaposlenih v javnem sektorju za en odstotek letno.

Z rebalansom naj bi krčili sredstva na vseh resorjih, enega večjih rezov pa naj bi doživelo področje izobraževanja. Po dosedanjih izjavah vlade naj bi letos še ne prišlo do posegov v standarde in normative, medtem ko je za prihodnje leto pričakovati nova usklajevanja vlade s šolskimi sindikati. Ti že zdaj zagotavljajo, da teh posegov pod nobenim pogojem ne bodo dopustili.

Ne spreglejte