Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 9. 2011,
9.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

investicija

Sobota, 3. 9. 2011, 9.35

7 let, 2 meseca

Projekti brniškega letališča odvisni tudi od usode Adrie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Aerodrom Ljubljana je pred prelomnimi projekti, ki sta jih gospodarska kriza in negotova usoda Adrie Airways časovno zamaknila.

Morebitna izguba nacionalnega prevoznika bi kratkoročno zahtevala krizno upravljanje letališča, ki pa bi tudi to preživelo, je prepričan predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir. Pred ključnimi zgodovinskimi investicijskimi projekti Skobir je pojasnil, da je Aerodrom Ljubljana pred ključnimi zgodovinskimi investicijskimi projekti. To so izgradnja drugega potniškega terminala, ploščadi in terminala za tovorni promet ter nova skladišča. Tovorni promet je na ljubljanskem letališču močno v porastu in obstoječa infrastruktura je komajda še zadostna, v prihodnje pa želijo na letališču povečati tudi potniški promet. "Z investicijami bomo sedaj počakali, da bomo videli, kaj se bo zgodilo z Adrio," je pojasnil Skobir. Prepričan je, da bodo projekte na vsak način izpeljali, vendar pa se ob stečaju nacionalnega prevoznika obeta še dodatni časovni zamik.

Skobir, ki je prepričan, da je novi koncept razvoja Adrie dobro zastavljen, upa, da bodo prevoznika rešili, kar je po njegovem mnenju ne le v interesu letališča, temveč tudi bank samih in celotne države. Da je država brez nacionalnega prevoznika, pomeni določen hendikep, sicer pa je v Evropi tudi nekaj takih primerov. V bližini so to na primer Makedonija, Slovaška in Luksemburg.

Pripravljajo se na najbolj črn scenarij Čeprav Skobir verjame v rešitev Adrie, pa je uprava letališča, na katerem večino prometa ustvari prav slovenski nacionalni prevoznik, dolžna pripraviti ukrepe za morebiten črni scenarij.

"Stečaj Adrie bi kratkoročno pomenil krizno upravljanje aerodroma in približno šest do 12 mesecev bi potrebovali, da bi 70 odstotkov prometa vzpostavili nazaj, potem pa bi normalno poslovali naprej," je ocenil in pojasnil, da bi se največja izguba pokazala pri povezavi z balkanskimi državami, medtem ko bi najpomembnejše povezave med Slovenijo in zahodno Evropo obstale.

Krizne ukrepe bi udejanili le, če bodo Adriina letala res ostala prizemljena, pred tem se na letališču ne pogovarjajo o nadomestnih linijah z drugimi letalskimi prevozniki. Ves čas pa na Aerodromu Ljubljana vodijo pogovore z različnimi letalskimi prevozniki, da bi ponudbo povezav z Brnikom še povečali.

Ob zaključku svojega novega petletnega mandata Skobir ljubljansko letališče, če bo Adria obstala, vidi kot letališče z dvema potniškima terminaloma, novim tovornim terminalom in ploščadjo, približno dvema milijonoma potnikov letno in dobrim zametkom poslovno-logistične cone, predvsem v komercialnem delu.

Ne spreglejte