Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 9. 2014,
10.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 3. 9. 2014, 10.00

7 let, 2 meseca

Prodajajo se stanovanja le do 100 tisočakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cene stanovanj v prestolnici očitno še padajo. Dvosobno stanovanje je mogoče kupiti že za dobrih 80 tisočakov. "Stanovanje se proda le, če je cena nizka," pravi nepremičninski posrednik Alen Komić.

Prav danes so na dražbi prodali vseh 15 stanovanj s parkirnimi prostori v ljubljanski soseski Pilon, ki jih je prodajala Factor banka v likvidaciji kot zastavna upnica (zaradi stečaja podjetja Gradbinec GIP). Povprečno stanovanje je veliko 45 kvadratnih metrov, dosežena cena pa je bila pod 1.800 evrov za kvadratni meter.

Po podatkih Gursa je bila povprečna cena rabljenega stanovanja v letu 2013 okoli 2 tisoč evrov za kvadratni meter, danes pa se po mnenju nepremičninskih posrednikov za takšno ceno stanovanje zelo težko proda. "Stanovanje v prestolnici se proda le, če je cena nizka," pravi Alen Komić iz ABC nepremičnine, ki poudarja, da je sicer v zadnjem obdobju nekaj več povpraševanja, vendar le po manjših stanovanjih. "Kupcev, ki so za stanovanje pripravljeni odšteti do 100 tisoč evrov, je kar nekaj, nad to vsoto pa bistveno manj. Glavni dejavnik za sklenitev posla je cena," je jasen Komić.

Za dvosobno stanovanje 85 tisočakov Podobnega mnenja je tudi Zoran Đukić iz Stoja nepremičnine, ki poudarja, da gredo tako rekoč za med stanovanja, katerih cena za kvadratni meter se giba okoli 1500 evrov. "Pred kratkim smo prodali 55 kvadratnih metrov veliko dvosobno za 85 tisoč evrov. Za takšno ceno je stanovanje možno prodati relativno hitro, in sicer v mesecu ali dveh," pojasnjuje Đukić, ki pravi, da se dražja stanovanja, predvsem pa tista luksuzna, skorajda ne prodajo. "Malo večja stanovanja, recimo večja dvosobna in trisobna stanovanja, se za ustrezno ceno prav tako prodajo hitro."

Dražja so najmanjša stanovanja "Pri stanovanjih v večjih spalnih naseljih glavno vlogo igra cena, ki mora biti pod dvema tisočakoma. Ta cena sicer lahko velja za najmanjše enote, denimo garsonjere in enosobna stanovanja, medtem ko so večja po kvadratnem metru nižja," pa pravi Vlado Petek iz Sveta nepremičnin. Petek ob tem še pravi, da opaža, da banke, predvsem pa državne, danes raje financirajo nakup stanovanja. "Po mojem prepričanju trg z nepremičninami ne bi tako upadel, kot je, če bi banke želele financirati nakup nepremičnin. Dober dokaz za to je lansko leto, ko je bilo posojilo težko dobiti. Danes opažam, da se trend obrača in da gredo banke bolj naproti prebivalstvu."

Pri pogajanju za ceno manevrskega prostora še nekaj In kolikšna je razlika med oglaševano in pozneje sklenjeno ceno? "Vse je odvisno od tega, kakšna so pričakovanja prodajalcev. Če so prevelika, to hitro ugotovijo in sami znižajo ceno. V principu pa lahko rečem, da se lahko kupec izpogaja za tja od 10 do 15 odstotkov nižjo ceno," odgovarja Đukić, Komić pa, da je predvsem od cene odvisen čas prodaje. "Če je cena mamljiva, da recimo malenkost navzdol odstopa od povprečja, in če se cena nato še malce spusti, je posel hitro sklenjen."

Ne spreglejte