Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
16.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

KPK vlada

Četrtek, 13. 6. 2013, 16.53

7 let, 2 meseca

Prodaja državnega premoženja pod nadzorom računskega sodišča in KPK-ja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prodajo državnih naložb bo nadzorovala komisija, ki jo bo imenoval finančni minister, nad njo bo bedelo računsko sodišče, vključila pa se bo lahko tudi protikorupcijska komisija.

Komisija za preprečevanje korupcije bo lahko na podlagi lastne pobude, prijave pravne ali fizične osebe ali na zahtevo drugih državnih organov uvedla postopek zaradi suma korupcije, kršitve predpisov o nasprotju interesov, omejitvi poslovanja ali o lobiranju ali zaradi ocene in odprave posamičnih ali sistemskih korupcijskih tveganj ali kršitev etike in integritete javnega sektorja. Tako piše v dodatnih pojasnilih k predlogu sklepa prodaji državnih naložb, ki jih je vlada sprejela na dopisni seji.

Del kupnine za odplačilo dolga Kupnina od prodaje naložb se bo razdelila med deležnike glede na lastniški delež v posamezni naložbi. Pri tem se bodo sredstva, ki pripadajo državi, porabila za odplačilo dolga, spodbujanje gospodarstva, poravnavo stroškov prodajnih postopkov ali pa za razvojne projekte, določene z zakonom o izvrševanju proračuna oz. posebnim zakonom.

Kapitalska družba, Slovenska odškodninska družba, Modra zavarovalnica, Družba za svetovanje in upravljanje ter Posebna družba za podjetniško svetovanje bodo kupnino uporabile za pokrivanje zakonskih obveznosti, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Prioriteti tržne cene in ohranjanja delovnih mest Pri prodaji se bodo zasledovali cilji doseganja najvišje tržne cene ter dokapitalizacije družb z zmanjšanjem deleža države oz. njenim popolnim umikom iz družbe. V slednjem primeru bo bolj kot maksimizacija tržne vrednosti naložbe pomembno ohranjanje delovnih mest in proizvodnje na obstoječi lokaciji. Prodaja bo potekala preko javne ponudbe, javne dražbe, javnega zbiranja ponudb ali pa preko ponudbe vrednostnih papirjev.

Seznam naložb za prodajo je vlada sprejela 9. maja, na njem pa so deleži v 15 podjetjih. Vendar se je pozneje izkazalo, da koalicija glede predloga ni enotna. Predsedniki koalicijskih strank so uspeli doseči soglasje ta teden, ko so se dogovorili, da bo vlada čim prej pripravila dodatne ukrepe glede načina prodaje, da bo ta kar se da transparentna. Že v petek bo o predlogu razpravljal odbor DZ za finance, dokončna odločitev pa bo padla prihodnji teden na plenarni seji DZ.

Ne spreglejte