Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2015,
22.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 30. 6. 2015, 22.51

7 let, 2 meseca

Privatizacija od Pahorja do Cerarja: prodali so šest državnih podjetij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od začetka krize leta 2008 do torka, ko je ameriški finančni sklad Apollo skupaj z EBRD kupil mariborsko NKBM, je država kot neposredna lastnica izstopila iz šestih podjetij.

Zdajšnji predsednik republike Borut Pahor je vlado vodil med letoma 2008 in 2011, a država takrat ni privatizirala nobenega podjetja, v katerem je imela lastniške deleže. Pahor je sicer javno govoril, da se je država izkazala kot slab gospodar državnega premoženja.

Kdo še pomni AUKN? V njegovem mandatu je bila ustanovljena Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, ki je pripravila strategijo upravljanja državnih naložb. A takrat je bilo že jasno, da ne bo nikoli sprejeta, saj so bile čez nekaj dni parlamentarne volitve, po katerih je februarja 2012 na oblast prišel predsednik SDS Janez Janša.

V dobrem letu dni druge Janševe vlade prav tako ni bilo privatizirano nobeno podjetje, je pa bil sprejet zakon o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Zakon je po prevzemu oblasti marca 2013 spremenila vlada Alenke Bratušek, šele dobro leto pozneje pa je SDH začel svoje delo kot krovni upravljavec državnega premoženja.

Kdo pomni, kdo je dvignil roke za 15 podjetij? Junija 2013 so poslanci Pozitivne Slovenije, Državljanske liste, SD in DeSUS v državnem zboru potrdili seznam 15 državnih podjetij, ki naj bi jih privatizirali.

Že jeseni je novega lastnika dobil Helios, ki ga je kupil avstrijski Ring International Holding. Poleg države so imele deleže v podjetju banke in družbe za upravljanje, ki so za skupaj 73-odstotni delež prejele 106 milijonov evrov. Pozneje je Ring prevzel celotni delež podjetja.

Nekaj mesecev po prodaji domžalskega podjetja so v lastništvo proizvajalca laserske tehnologije Fotona vstopili Američani. Državna PDP je 70-odstotni delež prodala družbi Gores Laser Holdings. Izplen? 13 milijonov evrov. Tudi Američani so pozneje družbo prevzeli v celoti.

Kdo pomni, kdo je vodil bitko za Brnik? Za prevzem treh četrtin Aerodroma Ljubljana sta se spopadla francoski Vinci Airports in nemški Fraport, ki je za največje slovensko letališče odštel 177 milijonov evrov.

Pod vlado Alenke Bratušek je "padla" še Letrika, ki sicer ni bila na seznamu 15 podjetij, čeprav je bila med lastniki podjetja tudi država. Nemško podjetje Mahle je za 54-odstotni delež Letrike odštelo 58 milijonov evrov.

Kdo pomni, da je Janko Veber branil telekomunikacijske kable? Koalicijsko vlado Mira Cerarja so zaznamovala trenja o privatizaciji med SMC ter DeSUS, ki je branila predvsem državno lastništvo v Zavarovalnici Triglav, in SD, ki je tudi za ceno padca njenega obrambnega ministra Janka Vebra vztrajala, da privatizacija Telekoma Slovenija ni sprejemljiva.

Poleg prodaje NKBM, ki bo državi prinesla 250 milijonov evrov, je bilo med vladavino Mira Cerarja prodano še Žito, ki ga je za 33 milijonov evrov kupila hrvaška Podravka.

Ne spreglejte