Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2017,
14.58

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Franc Kangler stavka Jože Godec zaposleni Matija Šešok Klemen Šešok Iskra Dušan Šešok

Torek, 20. 6. 2017, 14.58

6 let, 10 mesecev

Prikaz nasprotnih navedb: Sinova Dušana Šešoka podrejenim v Iskri: Midva sva Messi in Ronaldo, vi druga liga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Dušan Šešok | Foto STA

Foto: STA

V povezavi s člankom "Sinova Dušana Šešoka podrejenim v Iskri: Midva sva Messi in Ronaldo, vi druga liga", ki smo ga na Siol.net objavili 13. junija 2017, smo od Matije Šešoka prejeli zahtevo za prikaz nasprotnih navedb. Prikaz objavljamo v obliki, kot smo ga prejeli, brez vsebinskih in lektorskih posegov. 

V članku je navedeno, da so bila na ISKRO, d.d. naslovljena vprašanja vezana na dejstva navedena v članku ter da odgovor ni bil prejet, kar ne drži, ker ISKRA, d.d. nikoli ni prejela vprašanj oziroma očitkov, do katerih bi se lahko opredelila. Še več, avtorja članka smo še enkrat zaprosili za vprašanja/očitke, ki bi nam naj bili poslani, vendar le-teh do današnjega dne nismo prejeli. Članek torej sloni na nepreverjenih natolcevanjih in lažeh, ki jih avtor članka ni preveril pri družbi ISKRA, d.d.

Matija in Klemen Šešok sta menedžerja z dolgoletnimi izkušnjami tako v svetovalni dejavnosti, kjer sta svetovala in še vedno svetujeta številnim slovenskim podjetjem vseh velikosti, od velikih poslovnih sistemov do manjših družinskih podjetij ter posameznikom, kot v nepremičninski dejavnosti, kjer sta vodila oziroma vodita številne nepremičninske projekte (gradnja poslovnih stavb, logističnih centrov, stanovanjskih naselij…). Skupina Taxgroup pa svojo dejavnostjo ni prisotna samo v Sloveniji, temveč tudi v Srbiji preko družbe ILANA d.d. vodi uspešen projekt Industrijski Park Beograd. Celotna skupina Taxgroup ima okoli 40 zaposlenih in pogodbenih sodelavcev. Samo iz naslova svetovalne dejavnosti je imela Skupina Taxgroup v zadnjih dveh letih cca. 6.5 mio EUR prihodkov ter več kot 2,3 mio EUR dobička. Prav zaradi odličnega poznavanja različnih področij poslovanja, sta bila Matija in Klemen Šešok povabljena, da se pridružita vodstvu družbe ISKRA, d.d.

Poslovanje družbe ISKRA, d.d. je daleč od prikazanega v članku. Tudi največjim ekonomskim laikom je jasno, da je rast prodaje le eden izmed kazalnikov, s katerimi lahko merimo uspešnost poslovanja posamezne družbe. Na podlagi tega trditi, da je družba ISKRA, d.d. v lanskem letu dosegla najslabše rezultate poslovanja v zadnjih desetih letih, je povsem nestrokovno in tudi netočno. V ta namen na kratko prikazujemo celovitejši pregled uspešnosti poslovanja Skupine ISKRA v zadnjih treh letih, ko sta Klemen in Matija Šešok bila aktivneje vpeta v poslovanje:

Zmanjšana prodaja v zadnjih letih je v največji meri povezana z ukinjanjem nedobičkonosnih programov. Skupina Iskra ima namreč zelo širok nabor proizvodov (kot tudi storitev), v zadnjih letih pa je bilo vloženega precej truda v ugotavljanje dejanske dobičkonosnosti posameznih programov. Posledično se ukinjajo nedobičkonosni programi, pa tudi programi, za katere so dolgoročne napovedi neobetavne oz. za katere družba ISKRA, d.d. ne more zagotavljati dolgoročne konkurenčne prednosti. Praktično vsa proizvodnja poteka v Sloveniji, ki za programe z nižjo dodano vrednostjo že dolgo ni več med najbolj privlačnimi lokacijami.

Sprejeti ukrepi so na drugi strani močno izboljšali praktično vse ostale kazalnike poslovanja, vključno z najpomembnejšim, to je konsolidirana EBITDA, ki je v obeh letih na rekordni višini. EBITDA marža (dobiček iz poslovanja, povečan za amortizacijo merjen v % prodaje), kot eden izmed ključnih kazalnikov poslovanja se je v obdobju 2014-2016 na ravni Skupine povečala iz 13,89% na 15,2% oz. za skoraj 2 odstotni točki.

Tako v letu 2015 kot v lanskem letu se je povečala dodana vrednost na zaposlenega. Skupina ISKRA tako ostaja eden izmed največjih zaposlovalcev v državi.

Skupina je hkrati močno zmanjšala zadolženost, kar je ključen kriterij za dolgoročno stabilnost ISKRE, d.d. Neto finančni dolga na EBITDA, kot eden izmed temeljnih kazalnikov zadolženosti, se je od prihoda Matije in Klemena Šešoka zmanjšal iz 3,91 na 2,62. V absolutnih številkah to pomeni zmanjšanje finančnih obveznosti za kar cca. 20,7 milijonov EUR (pri čemer je bil znesek zapadlosti po pogodbah z bankami približno za polovico nižji).

Velja poudariti tudi, da je bilo že v letošnjem letu v družbi ISKRA, d.d. na novo zaposlenih več kot 60 ljudi in trend se nadaljuje.

Nihče na ISKRA, d.d. ne prejema minimalne plače, vse plače so nad minimalno; ne drži tudi navedba, da so plače režije za 30% nižje kot pred desetletjem.

Kar se tiče navedb o sklenjeni poravnavi z Mestno občino Maribor, je bila le-ta posledica uspešno zaključenih sodnih postopkov zoper Republiko Slovenijo in na prvi stopnji zoper Mestno občino Maribor.

Kar se tiče navedb o zaprtju tovarne v Semiču - o tem nikdar nismo razmišljali, ravno nasprotno, intenzivno investiramo v posodobitev proizvodne lokacije in procesov, kar je jasno vsakemu, ki je tovarno obiskal in se kaže tudi v rekordnih naročilih v letu 2017.

Ne držijo navedbe, da je družba želeli skrivati izplačevanje kakršnihkoli zneskov. Družba ISKRA, d.d. je podvržena redni letni reviziji, ki ni niti v letu 2015, niti v 2016 ugotovila kakršnihkoli nepravilnosti.

V letu 2016 je bila na zahtevo delničarja izvedena tudi posebna revizija posameznih poslov družbe ISKRA, d.d. Posebni revizor je zaključke opravljene posebne revizije predstavil v posebnem poročilu, tako z vidika ustreznosti odločitev, in sicer s pravno formalnega vidika, kot tudi iz vidika njihove ekonomske upravičenosti, primernosti cen in skrbnosti pri njihovi sklenitvi in realizaciji, pri čemer je ugotavljal tudi stroške, ki jih je imela družba v zvezi s posameznimi odločitvami oziroma posli ter prihodke in dobiček oziroma izgubo, ki jo je dosegla na njihovi podlagi. Bistveno je, da v poročilu posebnega revizorja oškodovanje družbe ISKRA, d.d. ni bilo ugotovljeno, niti ni bilo ugotovljeno, da bi družba ISKRA, d.d. plačevala za različne stroške družine Šešok kot to navaja članek. Ne drži tudi navedba, da je Jože Godec na podlagi ugotovitev posebne revizije vložil odškodninsko tožbo.

Na 28. seji skupščine družbe ISKRA, d.d. dne 09.01.2017 je skupščina sprejela sklep, na podlagi katerega je bil imenovan posebni zastopnik, ki mu je bilo naloženo, da pripravi pravno mnenje glede izsledkov posebnega revizorja. Le ta je pripravil pravno mnenje glede izsledkov posebne revizije izbranih poslovnih dogodkov, pri čemer tudi navedeno pravno mnenje zaključi, da iz ugotovitev posebnega revizorja ne izhaja, da bi bile izpolnjene predpostavke za vložitev odškodninske tožbe.

Za lažje razumevanje naj napišemo še, da če Klemen in Matija Šešok ne bi verjela v Iskro, vrhunsko kakovost izdelkov in storitev, zadovoljstvo kupcev in v predanost sodelavk in sodelavcev, s katerimi ustvarjata boljšo Iskro, tudi ne bi z lastnim denarjem kupila 47% lastniškega deleža.

Za konec pa samo še to – nikdar se, ne Klemen, ne Matija Šešok, nista primerjala z nogometaši. Z nikomer od njih. V bodoče bomo resnično veseli, če boste očitke preverili tudi pri nas.

Ne spreglejte