Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2019,
19.14

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

2

Natisni članek

Zoran Janković Bežigrajski športni park pogodba Joc Pečečnik

Ponedeljek, 23. 9. 2019, 19.14

4 leta, 7 mesecev

Plečnikov stadion: mestni svetniki Pečečniku podaljšali pogodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

2

Plečnikov stadion | Projekt prenove Plečnikovega stadiona za ljubljanskim Bežigradom stagnira že vrsto let. | Foto Ana Kovač

Projekt prenove Plečnikovega stadiona za ljubljanskim Bežigradom stagnira že vrsto let.

Foto: Ana Kovač

Ljubljanski mestni svetniki so na izredni seji z 22 glasovi za in 16 proti vnovič podaljšali družbeniško pogodbo podjetju Bežigrajski športni park (BŠP) v večinski lasti podjetnika Joca Pečečnika, in sicer tokrat za tri leta. Več opozicijskih svetniških skupin je župana Zorana Jankovića sicer pozvalo, naj vajeti bežigrajskega stadiona prevzame občina, ga revitalizira in nameni občanom.

Lastniki podjetja BŠP so Mestna občina Ljubljana (Mol), družba Elektronček v lasti Joca Pečečnika in Olimpijski komite Slovenije. Projekt stagnira že vrsto let, glavni pogoj za začetek gradnje projekta pa je pridobitev gradbenega dovoljenja za objekte in komunalno infrastrukturo.

Kot je na današnji seji poudaril vodja mestnega oddelka za šport Marko Kolenc, družba BŠP na okoljskem ministrstvu pridobiva gradbeno dovoljenje po integralnem postopku, družbeniška pogodba pa poteče 3. oktobra, zato jo je treba podaljšati.

Jure Leben
Novice Nekdanji minister se je zaposlil pri Jocu Pečečniku

Janković: Pričakovano je, da bodo gradbeno dovoljenje izdali letos

Župan Zoran Janković je dodal, da se saga z bežigrajskim stadionom vleče že 11 let. Pred 11 leti je bil izpeljan mednarodni natečaj, komisija pa je izbrala ta projekt. Danes se po njegovih besedah dogajajo "čudne stvari", a pričakujejo, da bodo gradbeno dovoljenje za projekt izdali letos.

Ljubljanski župan Zoran Janković pričakuje, da bo gradbeno dovoljenje za projekt izdano letos. | Foto: STA , Ljubljanski župan Zoran Janković pričakuje, da bo gradbeno dovoljenje za projekt izdano letos. Foto: STA ,

Spomnil je, da je ena od težav, ki pestijo projekt, vprašanje lastništva vrtičkov oziroma zemljišča za Koroško cesto, med Fondovimi bloki in stadionom. "Kako bo sodišče odločilo, ne moremo napovedati. Prav je, da pogodbo podaljšamo, če ne bo razpadla in bo Pečečnik imel vse elemente, da toži za tisto gotovino, ki jo je vložil," je poudaril Janković.

Miro Košak
Novice Zakaj hišni notar Jankovićevih v milijonu z Malte ni videl nič spornega?

Nekateri svetniki proti podaljšanju pogodbe BŠP

Svetnik Dragan Matić je v imenu socialno-liberalnih samostojnih svetnikov napovedal, da bodo glasovali proti podaljšanju pogodbe. Kot je poudaril, njihovo nasprotovanje ne izhaja iz nasprotovanja projektu, temveč iz dejstva, da bežigrajski stadion v obdobju bitke za gradbeno dovoljenje ostaja zanemarjen in je prepuščen propadanju.

"Če bi obstajal seznam nekulturne dediščine Unesca, potem bi bil Plečnikov stadion prvi na njem," je poudarila tudi svetnica SDS Mojca Škrinjar. "Čeprav sem zagovornica zasebnega kapitala, mislim, da bi morala to prevzeti občina Ljubljana. To bi bila edino jamstvo, da se stvari postavijo tako, kot je treba," je dodala.

Lastniki podjetja BŠP so Mestna občina Ljubljana (Mol), družba Elektronček v lasti Joca Pečečnika (na fotografiji) in Olimpijski komite Slovenije.  | Foto: Klemen Korenjak Lastniki podjetja BŠP so Mestna občina Ljubljana (Mol), družba Elektronček v lasti Joca Pečečnika (na fotografiji) in Olimpijski komite Slovenije. Foto: Klemen Korenjak

Projektu nasprotujejo tudi v Levici. Kot je pojasnil svetnik Grega Ciglar, je Ljubljana dobila velik športni kompleks nedaleč stran od Plečnikovega stadiona, v tej luči pa se mu poraja vprašanje, koliko nogometnih stadionov mesto potrebuje. Poleg tega naj bi se kmalu začela tudi prenova atletskega stadiona Žak v Šiški, je spomnil. Njegova strankarska kolegica Asta Vrečko je pozvala, naj občina projekt vzame pod svoje okrilje, zagotovi sredstva v proračunu, revitalizira stadion in ga nameni občanom.

Zoran Janković vložitev kandidature
Novice Bi moral Zoran Janković odstopiti? Politične stranke so zadržane.

Župan še vedno verjame v projekt

Podžupan in svetnik Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin je svetnike pozval, naj predlagajo, kako zagotoviti proračunska sredstva. "Naj črtamo vrtce, šole, infrastrukturo," je vprašal. Kot je dodal, ni govora o nekaj tisoč, ampak nekaj milijonih evrov. "Prepričan sem, da bo projekt, ki je dobro zastavljen, v bližnji prihodnosti ugledal luč sveta," je dodal.

Tudi Janković je poudaril, da še vedno verjame v projekt in da bo počakal še tri leta. Z njim se je strinjalo 22 svetnikov, 16 pa jih je predlogu za podaljšanje pogodbe nasprotovalo.

Ne spreglejte