Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2019,
9.23

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

DUTB Stanovanjski sklad RS zemljišča stanovanja

Ponedeljek, 22. 4. 2019, 9.23

5 let

Prenos nepremičnin z DUTB na stanovanjski sklad na ministrstvu še proučujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
DUTB | V DUTB poudarjajo, da je za prenos potreben sklep vlade kot skupščine DUTB. | Foto Klemen Korenjak

V DUTB poudarjajo, da je za prenos potreben sklep vlade kot skupščine DUTB.

Foto: Klemen Korenjak

Potem ko je Stanovanjski sklad Republike Slovenije predlagal, da se z DUTB na sklad prenesejo zemljišča za gradnjo stanovanj, na ministrstvu za finance pravijo, da pregled, katere nepremičnine bi bile primerne, še ni končan in da bo treba določiti tudi način prenosa. V DUTB opozarjajo, da je potreben sklep vlade kot skupščine DUTB.

Stanovanjski sklad je ta teden vladi predlagal, da bi z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) prenesli zemljišča za gradnjo stanovanj, ki ležijo na tako imenovanih prednostnih območjih za stanovanjsko oskrbo (PROSO), torej na območjih, kjer je potreba po stanovanjih največja.

Kot navaja poročilo o opredelitvi in določitvi PROSO, ki je objavljeno na spletni strani ministrstva za okolje in prostor, so glede na demografske kriterije, kriterije stanovanjskega trga in kriterije gospodarskega razvoja to Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Krško in Ptuj.

Jože Jaklin
Novice Spremembe v DUTB: Jože Jaklin ni več izvršni direktor

Sklad bi omenjena zemljišča uporabil v projektih stanovanjskih zadrug 

Sklad bi lahko nato ta zemljišča uporabil v projektih stanovanjskih zadrug in občinskih skladov, tudi z zasebnimi vlagatelji, je v četrtek na novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor sklada Črtomir Remec. "Razpolagati moramo z dovolj zemljišči, da lahko dolgoročno zagotavljamo urejeno preskrbo s stanovanji," je dejal.

Prenos zemljišč bi lahko pomenil začetek dolgoročne zemljiške politike države, je že v ponedeljek na okrogli mizi v Ljubljani dejal Remec, odločitev o tem bo "prvi pokazatelj, ali vlada s stanovanjsko politiko misli resno".

Nacionalni stanovanjski program za obdobje 2015–2025 sicer predvideva, da bo finančno ministrstvo skupaj z DUTB, na katero so bile prenesene tudi terjatve, ki so zavarovane s hipotekami na stanovanjih, pripravilo enoten seznam stanovanj, republiški stanovanjski sklad pa bo ocenil primernost stanovanj za ciljne skupine uporabnikov.

Zemljišče za novo sosesko Novo Brdo v Ljubljani
Novice Sklad po ureditvi posojila CEB v gradnjo 800 stanovanj

Bertoncelj: DUTB bo pregledala fond svojih stanovanj oziroma morebitnih zemljišč

Minister za finance Andrej Bertoncelj je v ponedeljek v odgovorih na poslanska vprašanja v državnem zboru dejal, da bo DUTB pregledala fond svojih stanovanj oziroma morebitnih zemljišč, primernih za pozidavo, nato pa bodo poiskali ustrezne rešitve, "da se to tudi prenese na stanovanjski sklad".

Minister za finance Andrej Bertoncelj je v ponedeljek dejal, da bo DUTB pregledala fond svojih stanovanj oziroma potencialnih zemljišč, primernih za pozidavo, nato pa bodo poiskali ustrezne rešitve, "da se to tudi prenese na stanovanjski sklad". | Foto: STA , Minister za finance Andrej Bertoncelj je v ponedeljek dejal, da bo DUTB pregledala fond svojih stanovanj oziroma potencialnih zemljišč, primernih za pozidavo, nato pa bodo poiskali ustrezne rešitve, "da se to tudi prenese na stanovanjski sklad". Foto: STA ,

Na ministrstvu so dodatno povedali, da so se aktivnosti za pripravo pregleda nepremičnin v lasti DUTB, ki bi bile primerne za prenos na Stanovanjski sklad Republike Slovenije, začele: "Ko bo pregled nepremičnin pripravljen, bo treba za prenos primernih nepremičnin poiskati tudi ustrezno pravno obliko prenosa."

V DUTB poudarjajo, da morajo pri izvajanju prodaje svojega premoženja, vključno z nepremičninami, upoštevati zakon, ki opredeljuje delovanje DUTB, in zasledovati cilj maksimalne povrnitve premoženja davkoplačevalcem. "Kakršenkoli odklon od takšnega načina upravljanja premoženja, torej tudi prenos zemljišč na stanovanjski sklad, lahko pomeni odmik od zakonskih obveznosti DUTB in tako vpliva na doseganje zastavljenih ciljev," so povedali v slabi banki.

Zemljišče za novo sosesko Novo Brdo v Ljubljani
Novice Na skoraj 500 stanovanj v prestolnici bomo čakali še dlje

"Tovrstno ravnanje DUTB je torej mogoče samo na podlagi sklepa vlade v vlogi skupščine DUTB," so dodali. Povedali so, da gre za deset zemljišč, drugih informacij pa, ker v zvezi z nekaterimi med njimi tečejo prodajni postopki, ne morejo podati.

Ministrstvo za okolje in prostor morebiten prenos podpira. Okoljski minister Simon Zajc je v ponedeljek v odgovorih na poslanska vprašanja v državnem zboru povedal, da si želi več projektov, kot je pilotni projekt stanovanjske zadruge na Rakovi Jelši v Ljubljani. "Zato bi bilo tudi primerno, da gredo nekatera zemljišča z DUTB na državni stanovanjski sklad, da bo lahko poleg občinskih stanovanjskih skladov tudi država vstopala v takšne projekte," je dejal minister.

Ne spreglejte