Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 12. 2010,
11.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 12. 2010, 11.12

7 let, 2 meseca

Premogovnik Velenje letos z večjim odkopom premoga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premogovnik Velenje je v proizvodnem in poslovnem smislu uspešno sklenil letošnje leto.

V primerjavi z lani je z manj delovnimi dnevi in s skoraj devet odstotkov manj zaposlenimi nakopal dva odstotka več premoga kot lani. Količina nakopanega premoga je presegla 4,01 milijona ton odkopanega premoga, so sporočili iz premogovnika.

Presegli načrtovano proizvodnjo premoga Premogovnik Velenje, kjer so minuli četrtek zaključili letošnje obratovanje, je letos presegel načrtovano proizvodnjo premoga tako v tonah kot po skupni energetski vrednosti. V primerjavi z lani se je namreč za več kot dva odstotka povečala tudi dosežena kurilna vrednost, ki je letos znašala 11,1 gigajoulov na tono.

Za potrebe proizvodnje električne energije v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) je Premogovnik Velenje zagotovil 44.500 TJ (terajoulov) energije. Stanje deponije na zadnji delovni dan premogovnika znaša 450.000 ton, kar zagotavlja zadostne količine premoga za potrebe Teša tudi v dela prostih dneh med božičem in novim letom.

Prebijajo se tudi na tuje trge Tudi letošnje poslovanje premogovnika se ujema z načrti in bo pozitivno, navajajo v družbi in poudarjajo, da je bilo leto uspešno tudi pri uresničevanju ključnih razvojnih programov. "Z njihovo uresničitvijo se Premogovnik Velenje pospešeno pripravlja na prihodnjih 40 let zagotavljanja premoga za proizvodnjo električne energije Termoelektrarni Šoštanj," navajajo v premogovniku.

Premogovnik se skupaj s svojima hčerinskima podjetjema HTZ Velenje in RGP vse bolj prebija tudi na trge izven proizvodnje premoga, tako doma kot tudi v tujini. Po uspešno zaključenem projektu modernizacije rudnika Mramor v Bosni in Hercegovini strokovnjaki velenjskega premogovnika nadaljujejo s projektiranjem novega podzemnega rudnika v Makedoniji. Hkrati na pobudo nekaterih turških rudnikov pripravljajo projekt prenosa tehnologije odkopavanja po t. i. velenjski odkopni metodi tudi v Turčijo.

Ne spreglejte