Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2015,
10.53

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Premogovnik Velenje revizija nepravilnosti

Četrtek, 27. 8. 2015, 10.53

5 let

Premogovnik Velenje kot bankomat za Šaleško dolino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Revizijska družba Ernst&Young je ugotovila sume na številne nepravilnosti v Premogovniku Velenje, ko ga je vodil Milan Medved.

Ključne ugotovitve posebne revizije poslov iz obdobja, ko je Premogovnik Velenje vodil Milan Medved, se vrtijo okoli poslov z lokalno skupnostjo in podjetji. V posameznih primerih so plačila, ki jih je premogovnik nakazoval Mestni občini Velenje, končala pri velenjskem poslovnežu Tomažu Ročniku, v Dnevniku pišeta Primož Cirman in Tomaž Modic.

Po ugotovitvah revizorjev so iz premogovnika na račun velenjske in šoštanjske občine brez vnaprej določenih kriterijev po letu 2010 skupaj nakazali za skoraj tri milijone evrov dodatnih posebnih odškodnin zaradi obremenjevanja okolja. Del tega denarja, tako Dnevnik, je velenjska občina junija 2012, ko jo je vodil Srečko Meh, namenila za nakup čolnarne s 30 tisoč kvadratnih metrov zemljišča ob tamkajšnjem jezeru. Te nepremičnine so devet mesecev pred tem prešle v last Ročnikovega podjetja Toming Consulting. Posli med premogovnikom in Ročnikom so se nato še okrepili, ko so finančne težave začele majati Ročnikov gradbeno-nepremičninski imperij.

Z revizijo se bodo seznanili delničarji Premogovnik Velenje in Ročnik sta sodelovala tudi pri številnih gradbenih poslih. Revizija je pri tem zaznala več nepravilnosti, še poroča Dnevnik.

Ključne ugotovitve revizije poleg spornih nakazil Mestni občini Velenje in pogodb s posredniki, ki so vse prihodke ustvarjali v poslih s Premogovnikom Velenje, vključujejo še "nasedlo" devetmilijonsko investicijo v gradnjo novega jaška (NOP2), ki ni imela finančnega pokritja, poroštva hčerinskim družbam brez odobritve nadzornega sveta, kupovanje zemljišč po cenah, precej višjih od cenitev ...

O izsledkih revizije se bodo na petkovi skupščini seznanili tudi delničarji Premogovnika Velenje.

Ne spreglejte