Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 2. 2011,
9.27

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 16. 2. 2011, 9.27

7 let, 1 mesec

Preiskava v povezavi s Tuš Holdingom končana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Obsežna kriminalistična preiskava, ki so jo zaradi suma gospodarske kriminalitete in korupcije izvedli na območju več policijskih uprav, se je zvečer končala.

Policija je izvedla 21 hišnih preiskav in petim osumljenim osebam odvzela prostost, a so že vse izpustili na prostost. 21 hišnih preiskav po vsej Sloveniji Kriminalistična policija je v predkazenskem postopku, ki ga usmerja Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, na območju Policijskih uprav Celje, Maribor, Murska Sobota, Ljubljana in Postojna izvedla obsežne aktivnosti na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete in korupcije. V preiskavah je sodelovalo več kot 60 kriminalistov in policistov. Policija je na podlagi odredb sodišča izvedla 21 hišnih preiskav pri različnih fizičnih osebah in gospodarskih družbah, in sicer zaradi suma storitve različnih gospodarskih kaznivih dejanj in korupcije. V hišnih preiskavah so zasegli različne predmete, ki so pomembni za predkazenski postopek. Kriminalistična policija bo v nadaljevanju postopka po potrebi opravila dodatne preiskave in nato vse zasežene dokaze, zbrana obvestila in ostale ugotovitve posredovala Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani, ki v tem primeru usmerja predkazenski postopek.

Odvetnik: Mirka Tuša niso pridržali Tušev odvetnik Uroš Ilič je za Radio Rogla povedal, da gre v tem primeru "za očitek, za katerega so zaenkrat podani samo razlogi za sum, povezan pa je s podelitvijo koncesijo, ki jo je Tušmobil pridobil v letu 2008". Kriminalisti so preiskali poslovno pisarno Mirka Tuša, njegov dom in oba avtomobila ter odnesli "nekaj popolnoma nepomembnih listin in računalnik", je povedal. Mirka Tuša po njegovih besedah niso pridržali, zadeva pa naj bi bila zanj končana.

Preiskava zaradi sporne podelitve frekvenc Kriminalistična preiskava naj bi bila povezana s Tuš Holdingom. Kriminalisti so se med drugim mudili na sedežu družbe Tušmobil v Ljubljani, na sedežu Tuš Holdinga v Celju in tudi na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek). Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti preverjali sum storitve kaznivega dejanja glede brezplačne podelitve frekvenc za mobilno telefonijo Tušmobilu.

Apek je namreč Tušmobilu brezplačno dodelila frekvence v pasu 1800 Mhz, potem pa še frekvenco za UMTS. Temu so nasprotovali drugi mobilni operaterji, ki so za frekvence odšteli precej denarja.

Protikorupcijska komisija je leta 2009 ovadila odgovorne v Apeku Na Komisijo za preprečevanje korupcije je bilo zato po poročanju Televizije Slovenija (TVS) vloženih več prijav suma korupcije. Komisija, ki jo je takrat vodil Drago Kos, je februarja 2009 ugotovila utemeljen sum kaznivega dejanja in kazensko ovadila odgovorne v Apeku.

"Ugotovili smo, da razpis za podelitev frekvenc ni objavljen tako, kot je določal takrat veljavni predpis, poleg tega je bil objavljen med prazniki, tako da je bilo res zelo malo možnosti, da bi ga lahko kdor koli prebral, razen seveda tistega, ki je vedel, da bo razpis objavljen," je za TVS povedal Kos.

Tuš Holding: Preiskava povezana z izdano odločbo Apeka V Tuš Holdingu so povedali, da je preiskava povezana z izdano odločbo Apeka in nikakor ni povezana s poslovanjem nobene od družb v okviru Tuš Holdinga. "Poslovanje naših dejavnosti v sklopu Tuš Holdinga tako poteka popolnoma nemoteno," so povedali v Tuš Holdingu.

Kriminalisti tudi na Apeku Na Apeku pa so pojasnili, da so kriminalisti opravili informativne razgovore z nekaterimi zaposlenimi. Prvi mož Apeka Miha Krišelj je za Televizijo Slovenija povedal, da o vsebini pogovorov med kriminalisti in zaposlenimi ni seznanjen. Pogovore so sicer opravili s štirimi zaposlenimi, Krišlja pa ni bilo med njimi, je povedal.

Tri stanovanja in mobilni telefoni v zameno za koncesijo Med osumljenimi naj bi bil nekdanji direktor Apeka Tomaž Simonič, ki pa je za Televizijo Slovenija povedal, da se mudi v Skopju in da o preiskavi ni obveščen. Simonič naj bi po neuradnih podatkih iz hišne odredbe za preiskavo od Tušmobila v zameno za brezplačno dodelitev koncesije prejel tri stanovanja, enega tudi v Piranu, in več mobilnih telefonov, je poročala POP TV.

Preiskava naj bi potekala tudi pri Gorazdu Lukmanu, ki je bil posrednik pri predaji stanovanja v Piranu. Vpogled v zemljiško knjigo po poročanju POP TV kaže, da je bil prvi lastnik stanovanja Kinopodjetje Celje, ki ga je prevzel Tuš. Stanovanje je nato leta 2005 prešlo v last družbe GM Invest, ki je v lasti Lukmana, nadzornika podjetja Engrotuš. Leta 2008 je lastnik stanovanja postal Simonič, in sicer tik po tem, ko je Tušmobilu dodelil licenco za UMTS telefonijo.

Simonič je leta 2009 potrdil, da so podjetju Tušmobil brezplačno podelili licenco, vendar le zato, ker ni bilo drugega zanimanja. Tudi ko je na spornost brezplačne podelitve opozorila protikorupcijska komisija, je Simonič dejal, da je Apek postopke javnih pozivov izvajal v skladu z vso zakonodajo in vedno na enak način. Njegove hiše kriminalisti danes sicer niso preiskali, je poročal POP TV.

Pod drobnogledom tudi dve pomurski podjetji Policija naj bi pod drobnogled po poročanju Televizije Slovenija vzela tudi dve pomurski podjetji, pri čemer se omenja ime direktorja podjetja Telesis Daniela Copota, ki je bil v času nepravilnosti član sveta za elektrokomunikacije na Apeku. V Postojni naj bi preverjali podjetnika, ki je imel v času spornih poslov franšizo Tušmobila.

Ne spreglejte