Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 1. 2012,
14.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 1. 2012, 14.03

7 let, 2 meseca

Predsedniku Sindikata IPS Topiću grozi odpoved delovnega razmerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Proti predsedniku SIPS Predragu Topiću je družba Nedjo, ki izvaja pristaniške storitve za Luko Koper, začela postopek izredne odpovedi delovnega razmerja.

SIPS je na Topićevem zagovoru zahteval zadržanje izvršitve do odločitve sodišča. Za potezo Nedja naj bi bil član uprave Luke Tomaž Martin Jamnik. Žerjavisti ne izključujejo možnosti stavke.

Topić sumi, da je v ozadju odpovedi delovnega razmerja v resnici "umazana igra" Topić, ki je kot predsednik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) - ta združuje delavce Lukinih pogodbenih izvajalcev - lani poleti vodil protest pogodbenih delavcev, ki so se pridružili stavki žerjavistov, zavrača vse očitke in sumi, da je v ozadju odpovedi delovnega razmerja v resnici "umazana igra" tako delodajalca kot uprave Luke Koper.

Predsednik Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Mladen Jovičič pa za to potezo konkretno sumi namestnika predsednika uprave Jamnika.

"Doslej z delodajalcem ni imel težav" Pravi razlog za sprožitev postopka proti Topiću pa naj bi bil v njegovih prizadevanjih za sklenitev tristranskega sporazuma med Luko, podjetji IPS in njihovimi delavci. "Uprava nima več kontra argumenta, da sporazuma ne sprejme, zdaj pa sporazum očitno moti naše delodajalce," je Topić pojasnil na shodu, ki so ga pred upravno stavbo Luke organizirali v sindikatu žerjavistov skupaj z aktivističnimi organizacijami, ki so podprle že avgustovsko stavko v Luki Koper.

Topiću med drugim očitajo, da je koristil dopust, ki ni bil odobren, da ni pravočasno opravil zdravniškega izpita ter da je predčasno zapustil izmeno v službi. Topić je vse očitke zavrnil kot neutemeljene, obenem pa opozoril, da mu pred vabilom na zagovor niso izrekli nobenega opozorila, prav tako pa doslej z delodajalcem ni imel težav.

SIPS je zahteval zadržanje izvršitve izredne odpovedi delovnega razmerja Po zagovoru pri odvetniku družbe Nedjo je Topić pojasnil, da je SIPS zahteval zadržanje izvršitve izredne odpovedi delovnega razmerja, dokler o zadevi ne bo odločilo sodišče. Odgovor delodajalca pričakuje v kratkem.

Topićev odvetnik Aleksander Lisjak pa je pojasnil, da se bodo v primeru, da se delodajalec vseeno odloči Topiću prekiniti delovno razmerje, obrnili na sodišče.

V podjetju Nedjo presenečeni nad početjem Topića in nekaterih drugih akterjev Na dogajanje so se odzvali tudi v družbi Nedjo, kjer pa v času trajanja postopka pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi ne želijo dajali izjav o samem postopku. So pa v podjetju presenečeni nad početjem Topića in nekaterih drugih akterjev.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, ne drži, da bi bil Topić v postopku zaradi dogajanja ob lanski stavki v Luki Koper, pač pa je razlog v kršitvah delovnih obveznosti. Sprašujejo se tudi, kaj je nasprotna stran mislila, ko je v zagovoru navedla obstoj dokazov o povezanosti družbe z Luko Koper. "Družba Nedjo d.o.o. nima nikakršnih skritih adutov v rokavu in skritih tihih podpornikov," so še zapisali.

"Dati odpoved predsedniku sindikata je v današnjih dneh nesprejemljivo" Predstavniki sindikata žerjavistov so po Jovičičevih besedah z današnjim shodom pokazali javnosti in luški upravi, da se ne strinjamo z načinom, s katerim poskušajo zatreti delavski boj. "Dati odpoved predsedniku sindikata je v današnjih dneh nesprejemljivo," je ocenil.

Če bo odpoved delovnega razmerja Topiću obveljala, pa Jovičič napoveduje, da bodo uporabili "vsa legalna sredstva, ki bodo na razpolago," da kaj takega preprečijo. Na vprašanje, ali glede na zavezo, ki so jo žerjavisti dali po koncu avgustovske stavke, da vsaj eno leto zagotovijo socialni mir, stavka ne pride v poštev, je Jovičič dejal, da "ne bomo stavkali glede zadev, ki so vezane na avgustovske stavkovne zahteve", da so pa možne vse legalne opcije.

V Luki Koper ne poznajo razlogov, ki so pripeljali do postopka zoper Topića Podporo Topiću je med nekaj deset aktivisti izrazil tudi predavatelj na Fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik, ki je kot popolnoma nesprejemljive označil poskuse šikaniranja in kaznovanja ljudi, ki se borijo za delavske in socialne pravice.

V Luki Koper ne poznajo razlogov, ki so pripeljali do postopka zoper Topića, zato zadeve ne morejo komentirati, pa je povedal tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik. Uprava "današnji protestni shod pred upravno stavbo zato razume zgolj kot sindikalno podporo gospodu Topiću," je dodal.

V ZSSS "podpirajo njegov boj" Glede očitke, da naj bi za vsem stal član uprave Tomaž Martin Jamnik, pa je Šik pojasnil, da se bo Jamnik sam odločil, ali se bo na te očitke odzval.

V petek so sicer podporo Topiću izrekli tudi na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Strokovni sodelavec ZSSS Goran Lukić je na novinarski konferenci o pravicah migrantskih delavcev pozval, naj vsi postopki zoper Topića potekajo javno in transparentno.

Omenjeni postopek po njegovem mnenju kaže na to, kaj se lahko zgodi, ko se delavec izpostavi in zagovarja svoje pravice. Dodal je, da v ZSSS "podpirajo njegov boj".

Ne spreglejte