Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2019,
11.16

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

direktor Lek

Petek, 26. 4. 2019, 11.16

4 leta, 12 mesecev

Predsednik uprave Leka odhaja v pokoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
lek | Foto STA

Foto: STA

Predsednik uprave Leka Zvone Bogdanovski se bo v prihodnjih dneh po 35 letih dela v družbi upokojil, so sporočili iz družbe. Na čelu uprave je od avgusta 2017. Nadzorni svet bo imenovanje novega predsednika uprave obravnaval v kratkem.

Mercator
Novice Mercator lani z 1,6 milijona evrov dobička

Zvone Bogdanovski je po koncu študija na ljubljanski fakulteti za farmacijo leta 1983 svojo poklicno pot v Leku začel kot raziskovalec, analitik in razvojni tehnolog, nato pa večino izkušenj pridobil z vodenjem trženja in prodaje farmacevtskih izdelkov. Končal je tudi študij menedžmenta na poslovni šoli IEDC na Bledu.

Razvijal prodajno mrežo, ki postavlja temelj poslovanja

Leta 1993 je postal direktor prodaje in trženja za trge srednje in vzhodne Evrope. To je bil čas, ko je podjetje začelo s svojimi izdelki intenzivneje prodirati na trge zunaj Slovenije, so zapisali v Leku.

"V tem zanimivem in dinamičnem obdobju je vse do leta 1999, ko je postal direktor prodaje farmacevtskih izdelkov, skupaj s sodelavci razvijal prodajno mrežo, ki še danes predstavlja temelj poslovanja Sandoza, predvsem v srednji in vzhodni Evropi ter Skupnosti neodvisnih držav," so dodali.

Ko je švicarski farmacevtski koncern Novartis prevzel Lek in Hexal, je Bogdanovski obakrat uspešno vodil integracijo in Novartisovo skupino Sandoz, katere del je pripeljal do vodilnega tržnega položaja na trgih, za katere je bil odgovoren. V skupini držav srednje in vzhodne Evrope, za katere je bil odgovoren, je do leta 2008 še utrdil vodilno mesto Sandoza, so poudarili.

Leta 2009 je v okviru organizacijskih sprememb v Sandozu prevzel odgovornost za trženje in prodajo v Sloveniji ter hkrati tudi za vodenje skupine držav jugovzhodne Evrope in Skupnosti neodvisnih držav. Istega leta je postal tudi član Lekove uprave. Položaj predsednika uprave družbe in predsednika Novartisa v Sloveniji je prevzel avgusta 2017.

Novartis je lani ustvari 12,61 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 64 odstotkov več kot predlani. Prihodki Novartisa so na letni ravni narasli za pet odstotkov, na 51,90 milijarde dolarjev.

Generična enota Sandoz je medtem dosegla slabše poslovne rezultate. Sandozovi prihodki so na letni ravni upadli za tri odstotke, na 9,86 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa za dva odstotka, na 1,33 milijarde dolarjev. Dobiček iz osnovnega poslovanja Novartisove generične enote se je v primerjavi s predhodnim letom zmanjšal za tri odstotke, na dve milijardi dolarjev.

Gorenje
Novice Gorenje: Pogodbe o zaposlitvi za določen čas so potekle 190 delavcem
Ne spreglejte