SiolNET. Posel danes Novice
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jamnik in Narat se ne čutita odgovorna za bančno luknjo

1,50

termometer

Alojz Slavko Jamnik
Foto: STA

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu je danes zaslišala nekdanja člana uprave NLB Alojza Slavka Jamnika in Mateja Narata. Povedala sta, da je hitro rast banke pred krizo določala strategija banke in da so posojila odobravali na podlagi strokovnih predlogov služb banke.

Jamnik, ki je bil član uprave NLB med letoma 1997 in 2002 ter od sredine leta 2007 do konca novembra 2009, je med razlogi za potrebo po dodatnem kapitalu NLB navedel strategijo banke po vstopu KBC, ki se je osredotočala na hitro rast in visok donos. Izplačevale so se dividende in z rastjo banke je kapitalski količnik padal, ker kapitala nista zagotavljala lastnika, ampak ga je banka pridobivala v drugih oblikah, med drugim s podrejenimi obveznostmi.

Jamnik se ni strinjal z izračunom bančne luknje. "Najprej jo boste morali dobro definirati," je odgovoril na vprašanje, ali se čuti odgovornega za luknjo, ki jo je s slabimi posojili soustvarila NLB. "Če so delnice Pivovarne Laško bančna luknja, je v tem sistemu nekaj zelo narobe ... Bile so prodane za nekaj deset milijonov evrov več, kot pa so bile odnešene iz NLB," je ponazoril.

"Način ugotavljanja bančnih izgub kaže na velik problem"

Kot primer je navedel tudi različno usodo Gorenjske banke in Banke Celje, ki sta bili zelo primerljivi. Vodstvo Gorenjske banke se je odločilo, da banke ne bo prepustilo državni sanaciji, in dve leti zatem, ko je bilo ugotovljenega za okoli 320 milijonov evrov kapitalskega primanjkljaja, je regulator zahteval 12-milijonsko dokapitalizacijo. "To mi strokovno ni jasno," je dejal Jamnik. Banka Celje je šla po poti državne sanacije z razlastitvijo delničarjev in imetnikov podrejenih obveznic, državno dokapitalizacijo in pripojitvijo k Abanki. "Menim, da način ugotavljanja bančnih izgub na primerjavi teh dveh bank kaže na velik problem," je dejal Jamnik.

Večkrat je izpostavil primere Istrabenza, pri katerem so banke sklenile sporazum in se poplačale s prodajo naložb, ter holdingov Zvon Ena in Zvon Dva, pri katerih se je sprejetje tovrstnega sporazuma, čeprav je bil med bankami usklajen, ustavilo. Zakaj, Jamnik ne ve, ocenjuje pa, da bi samo s prodajo Heliosa pokrili polovico dolgov.

Jamnik je zavrnil očitek, da so v banki oba holdinga vodili kot ločeni, ne povezani osebi, da bi jima omogočili višje kreditiranje.

Narat: Odobritev odvisna od konkretnega podjetja

Narat, ki je bil v upravi NLB v dveh mandatih med letoma 2002 in 2009, je dejal, da je bila podlaga za hitro rast banke delničarski sporazum med državo, KBC in Evropsko banko za obnovo in razvoj, na katerem so temeljili tudi strategija in letni načrti.

"S kriminalisti imam stike na njihovo iniciativo in sodelujem po svojih najboljših močeh," je na vprašanje o sodelovanju Aktive pri dokapitalizaciji NLB leta 2008, ki naj bi nato v podobnih zneskih, kot je sodelovala pri dokapitalizaciji, dobila posojilo v NLB, odgovoril Matej Narat. "S kriminalisti imam stike na njihovo iniciativo in sodelujem po svojih najboljših močeh," je na vprašanje o sodelovanju Aktive pri dokapitalizaciji NLB leta 2008, ki naj bi nato v podobnih zneskih, kot je sodelovala pri dokapitalizaciji, dobila posojilo v NLB, odgovoril Matej Narat. Foto: STA Tako kot Jamnik je poudaril, da je kreditni odbor odločal na podlagi strokovnih predlogov sektorja za upravljanje tveganj in komercialnega oddelka. O opozorilih, ki jih je sektor za upravljanje tveganj navedel v določenih primerih predlogov za kreditiranje podjetij, sta dejala, da je bila odobritev odvisna od konkretnega podjetja in namena kreditiranja.

Narat je povedal, da se je srečeval z direktorji posameznih podjetij na njihovo željo. To je normalno, se je, se in se bo dogajalo. "Nisem pa se dogovarjal o konkretnih poslih," je dodal. Na vprašanje, ali ga je župan Zoran Janković kdaj klical zaradi Grepa, je odgovoril z ne, na vprašanje, ali je kdaj z njim govoril, pa je dejal, da ga pozna.

Na vprašanja glede poslov, v katerih bi lahko financirali terorizem ali trgovino z orožjem, je odgovoril, da se ne spomni, da bi kdaj dobili opozorilo urada za preprečevanje pranja denarja. Povedal je še, da so za to področje imeli v banki posebej pristojnega človeka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin