Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2016,
14.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

6

Natisni članek

davki Dušan Mramor

Sreda, 8. 6. 2016, 14.28

7 let, 2 meseca

Preberite, s kakšno davčno reformo Dušan Mramor razburja delodajalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

6

Dušan Mramor | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Ministrstvo za finance je pripravilo predlog davčnih sprememb, s katerimi hočejo zmanjšati obremenitev stroškov dela.

Lestvica za odmero dohodnine se bo po predlogu spremenila tako, da se bo med trenutnim drugim in tretjim davčnim razredom uvedel dodatni razred, v katerem bodo plače obdavčene s 34 odstotki. Hkrati bi se znižali davčni stopnji zadnjih dveh dohodninskih razredov.

"Mramor zavaja z izjavami, da je mini davčna reforma usklajena z delodajalskimi organizacijami," pravi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh. Kot je dodal, so na vseh pogovorih z Mramorjem na to temo opozarjali, da mini davčna reforma malemu gospodarstvu ne prinaša ničesar, pač pa ga le dodatno obremenjuje.

"Mramor nima podpore gospodarstva," trdi izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Goran Novković. Vlado poziva, naj namesto prelaganja iz enega v drug žep razbremeni tako plače kot podjetja, obenem pa ohrani spodbude, da bodo podjetja reinvestirala dobičke.

Najvišja dohodninska stopnja bo 47-odstotna

Tako bi za plače z neto letno davčno osnovo do 8021,34 evra še naprej veljala 16-odstotna davčna stopnja, za plače z neto letno davčno osnovo od 8.021,34 evra do 20.400 evrov pa še naprej 27-odstotna davčna stopnja.

Za višje plače od teh na finančnem ministrstvu predlagajo znižanje obdavčitve, in sicer za plače z neto letno davčno osnovo med 20.400 in 45.000 evrov na 34 odstotkov, za plače z neto letno davčno osnovo med 45.000 in 70.907,20 evra na 39 odstotkov, za plače z neto letno davčno osnovo nad tem zneskom pa na 47 odstotkov. Za najvišje plače zdaj velja 50-odstotna stopnja davka. Izpad prihodkov ocenjujejo na 56,6 milijona evrov. 

Kako bo obdavčen dohodek iz poslovne uspešnosti?

Za zavezance z dohodki v višini 1,6 povprečne plače to pomeni, da jim bodo odmerili približno 39 evrov manj dohodnine letno. Za tiste s prihodki v višini dveh povprečnih plač bi bil letni prihranek okoli 412 evrov, za tiste s petkratnikom povprečne plače pa okoli 2.235 evrov.

Plače bodo razbremenjene tudi s posebno davčno obravnavo dela plače za poslovno uspešnost, ki jo lahko delodajalec vsem delavcem izplača enkrat letno. Do višine 70 odstotkov povprečne mesečne plače se ta znesek ne bo všteval v davčno osnovo. Izpad prihodkov je ocenjen na 45 milijonov evrov.

 

 

Ne spreglejte