Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
16.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 16.57

7 let, 2 meseca

"Pravi čas za celovito davčno reformo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Davčno reformo bi bilo treba izpeljati celovito in hkrati z javnofinančno konsolidacijo, so se strinjali udeleženci okrogle mize ob zaključku prvega kongresa davčnih svetovalcev.

Kot je na okrogli mizi z naslovom Kdaj je pravi trenutek za celovito davčno reformo in kaj pričakuje gospodarstvo povedal profesor z ljubljanske ekonomske fakultete Marjan Senjur, bi s pravočasno davčno reformo uskladili javnofinančne odhodke in prihodke.

"Treba bi bilo delovati v smeri znižanja stroškov" Da bi to dosegli, pa bi bilo s tem, da bi pri enaki višini davčnih prihodkov spremenili njihovo strukturo, verjetno treba spremeniti strukturo davkov, je nadaljeval in pojasnil, da to pomeni, da bi bolj obdavčili potrošnjo in manj delo ter kapital. Treba bi bilo delovati v smeri znižanja stroškov, je dodal.

"Pričakovanja gospodarstva nerealna" Pri tem so pričakovanja gospodarstva nerealna, je menil. Strukturo obdavčitve bi bilo treba spremeniti tako, da bi bila gospodarstvu prijaznejša, s tem, da bo raven davčnih bremen v celoti težko znižati, saj ima države določene javne izdatke, ki jih je treba financirati z obstoječimi davki, je še povedal Senjur.

"Država se nahaja v posebnih okoliščinah" Po besedah direktorice direktorata za področje davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov Tamare Prezelj se država nahaja v posebnih okoliščinah, v okviru katerih želi z raznimi ukrepi pomagati gospodarstvu.

Vlada želi razbremeniti gospodarstvo, po njenem mnenju pa najbrž največje reforme Slovenijo čakajo prihodnje leto. Pričakovanja gospodarstva so velika, v veliki meri pa bodo spremembe določale razmere v evropskem gospodarstvu in smernice na ravni EU, je še menila Prezljeva.

"V obdobju recesije je treba razmišljati o celoviti davčni reformi" Predsednik sekcije davčnih svetovalcev Ivan Simič pa je opozoril, da je treba v obdobju recesije razmišljati o celoviti davčni reformi. To pomeni, da bi morali pregledati vse sedanje davke, določene popraviti in uravnotežiti javne finance, je pojasnil.

Glede gospodarstva je poudaril, da to pričakuje, da se bo lahko razvijalo, zaživelo in začelo zaposlovati. Kot oviro za dosego navedenega pa je Simič označil obdavčitev dela, ki je med najvišjimi v Evropi.

"Davčna reforma orodje za spodbujanje in usmerjanje razvoja" Gostja okrogle mize je bila tudi izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije za politike in zakonodajo Alenka Avberšek. Poudarila je, da je davčna reforma orodje za spodbujanje in usmerjanje razvoja.

Rezultati zadnjih let in rebalans letošnjega proračuna po njenih besedah kažejo, da se je doslej vse gibalo v smeri socialnih in drugih politik, ki konkurenčnosti niso namenile pravega mesta. Zaradi tega je zdaj treba varčevati, več denarja in organizacijskih naporov pa bi morali usmeriti v ustvarjanje vzvodov rasti in razvoja. Navedenemu bi morala intenzivno slediti davčna politika, je še menila Avberškova.

Ne spreglejte