Prašičereja v zadnjem desetletju upadla za polovico (VIDEO)

V Bakovcih so pripravili 8. tradicionalno srečanje prašičerejcev, na katerem so opozorili na problematiko te nekoč cvetoče panoge.

Kot so poročali na Planet TV, je prašičereja v Sloveniji včasih cvetela, zato bi pričakovali, da je v interesu države in da to vzdržuje. Vendar je ne, težave pa so se pojavile z vstopom države v Evropsko unijo.

Takrat so namreč ukinili nekatere zaščitne mehanizme. Poleg tega je bilo do takrat na voljo kar nekaj razvojnega denarja za selekcijsko delo v plemenskih čredah. Zato so si prej omenjeno vprašanje danes zastavljali v Bakovcih na 8. tradicionalnem srečanju prašičerejcev.

Posledično je panoga v zadnjih desetih letih padla najnižje. "Zmanjšala se je za skoraj polovico. Z dobrih 80 odstotkov, na – po zadnjih podatkih – 46 odstotkov v letošnjem letu," je dejal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Največ prašičev, kar 80 odstotkov, vzredijo ravno v Pomurju.

Za spodbudo panogi so med drugim sprejeli ukrepe za propagiranje porabe svinjskega mesa. Novi ukrepi za prihodnjih sedem let, če jih bo Evropa potrdila, pa po prepričanju prašičerejcev ne bodo spremenili ideologije slovenskega kupca.

[video: 7985 / ]

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.