Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
3. 3. 2016,
15.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ivan Zidar SCT

Četrtek, 3. 3. 2016, 15.11

6 let, 7 mesecev

Potopili so SCT. Zdaj hočejo še 400 tisoč evrov za plače.

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Ker Leon Benigar Tošič, ki upravlja premoženje SCT v stečaju, ni hotel priznati, da jima SCT dolguje plače, nekdanja vodilna Aleksander Meze in Janez Jamnik tožita propadlega gradbinca.

V stečaju nekoč največjega slovenskega gradbinca SCT, ki ga je vodil Ivan Zidar, so se vse neizplačane plače delavcev in odpravnine upoštevale kot prednostne terjatve. A v primeru Zidarja ter njegovih najožjih sodelavcev, članov uprave Aleksandra Mezeta in Janeza Jamnika, je stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič terjatev prerekal zaradi njihove odškodninske odgovornosti.

Tako niso dobili plač za obdobje prisilne poravnave, ki je tekla od januarja do junija 2011. Dolgoletni predsednik uprave Zidar se na to ni pritožil – omenimo, da je imel leta 2010, torej zadnje leto pred propadom gradbinca, 793 tisoč evrov bruto prejemkov -, njegova tesna sodelavca Meze in Jamnik pa svojo pravico iščeta na delovnem sodišču.

Kaj zahtevata?

Jamnik zahteva nadomestila plač, odpravnine, nadomestila za neizrabljeni redni dopust ter druge stroške, kar skupaj z zakonsko zamudnimi obrestmi nanese 148 tisoč evrov. Meze pa v ločenem postopku zaradi enakega razloga od nekdanjega delodajalca terja 242 tisoč evrov. Pri tem dodajmo, da se - kot izhaja iz dokumentov stečajnega upravitelja SCT - pri Mezetu 140 tisoč evrov, pri Jamniku pa 59 tisoč evrov nanaša na obdobje prisilne poravnave, ostalo pa na domnevni dolg SCT pred uvedbo prisilne poravnave (v letih 2009 in 2010).

SCT: Tožbi sta neupravičeni

V SCT menijo, da je zahtevek neupravičen, so nam pojasnili v odvetniški pisarni Brezovec, ki zastopa podjetje. Obravnavi v obeh tožbah sicer že tečeta. Kot je razvidno iz javno dostopnih dokumentov, je Benigar Tošič za primer, če bi tožnika uspela, za njiju naredil rezervacijo v stečajni masi: za Mezeta v višini 140 tisoč evrov, za Jamnika pa 59 tisoč evrov. Tolikšen del njunih tožbenih zahtevkov se, kot napisano, nanaša na obdobje, ko je bil SCT v prisilni poravnavi. Ostali del zahtevka bi morala, če na sodišču uspeta, Meze in Jamnik terjati kot navadna, ne prednostna upnika.

Zidar ostal brez plače, njegovi ožji sodelavci ne

Upravitelj je pred tedni objavil seznam vseh dolgov do delavcev za čas prisilne poravnave in izplačil. S seznama izhaja, da so med največjimi upniki seveda tisti na najvišjih položajih, ki so imeli najvišje plače.

Tako je največ pripadlo vodji operative v SCT Borutu Willenpartu, ki se je pred leti skupaj z Zidarjem znašel tudi na zatožni klopi zaradi suma fiktivnih plačil za svetovalne pogodbe podjetju Big trading Leonarda F. Peklarja (za Peklarjem je danes v drugi kazenski zadevi razpisana mednarodna tiralica).

Med prejemniki najdemo tudi Zidarjevega nečaka Mihaela Zidarja in zeta Renata Strojka. Več v spodnji infografiki.

 

Kaj pa delavci?

Delavci SCT – ob stečaju gradbinca jih je bilo 760 – so lani, torej štiri leta po uvedbi stečaja, dobili povrnjene plače iz obdobja prisilne poravnave, ki je potekala v prvi polovici leta 2011.

"Vse terjatve iz časa prisilne poravnave so poplačane," nam je pojasnila odvetnica Ljiljana Besedič Leštan, ki zastopa nekatere delavce SCT. "Zdaj so odprti še dolgovi iz naslova odpravnin. Čeprav po zakonu poplačilo ni mogoče, dokler v stečajni masi ni denarja za poplačilo polovice, je stečajni upravitelj dosegel, da je lahko delavcem prejšnji mesec izplačal prvih deset odstotkov," nam je pojasnila. Tako so delavci po podatkih na Ajpesu dobili skupno 625 tisoč evrov.

Besedič Leštanova je sicer pozdravila dejstvo, da so delavci poplačani, saj je to redko v stečajih gradbincev, kot pravi, pa delavci poudarjajo, da poplačilo teče počasi.

 

Ne spreglejte