Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2014,
14.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aerodrom Maribor

Torek, 10. 6. 2014, 14.41

7 let, 2 meseca

Potniški terminal na mariborskem letališču tudi uradno prevzet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je uradno prevzelo novi in prenovljeni stari potniški terminal na mariborskem letališču.

S tem so izpolnjeni pogoji, da objekt v uporabo prevzame Aerodrom Maribor. Ministrstvo je terminal prevzelo leto dni po končanju del in po več mesecih pogajanj zaradi neizpolnjenih zahtev o garancijah izvajalca, podjetja Komunaprojekt. Zaleti, zapleti Omenjene prostore so na mariborskem letališču uporabljali že vse od dokončanja njihove gradnje, pri katerih se je zaradi propada SCT prav tako zapletalo in je moral projekt dokončati na večkrat ponovljenem razpisu izbrani ponudnik Komunaprojekt iz Maribora.

A tudi pri tem se je zapletlo, zato se je država marca letos po več mesecih pogajanj zaradi neizpolnjenih zahtev o garancijah izvajalca vseeno odločila začasno opraviti prevzem objekta. Kot so pojasnili na ministrstvu, so se zdaj glede bančnih garancij z izvajalcem del sporazumno dogovorili, da bo ministrstvo zadržalo bančne garancije za odpravo napak v garancijskem roku podizvajalcev.

"Ker te po vsoti in kakovosti ne pokrijejo celotnega zneska, predvidenega za morebitno odpravo napak, je Komunaprojekt dodatno zavarovala opravljeno delo z zavarovalno polico, ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa bo za čas trajanja garancijskega roka glavnemu izvajalcu zadržalo zadržana sredstva," so pojasnili na pristojnem ministrstvu.

V Komunaprojektu so sicer prepričani, da bi država lahko objekt prevzela že lani, takoj po dokončanju del. Kot je marca za STA pojasnil direktor podjetja Ivan Bezjak, je bila s predajo ključev oziroma kartic za kartični dostop že lani izvedena pravno-formalna in tudi dejanska predaja objekta v uporabo oziroma v posest.

Še vedno sredi iskanja dolgoročne strategije Sicer pa je mariborsko letališče po prenovi potniških terminalov še vedno sredi iskanja dolgoročne strategije. Država je tik pred koncem lanskega leta še za eno leto podaljšala koncesijo zdajšnjemu upravljavcu Aerodromu Maribor, ki je lani dobil novega lastnika, družbo Aviofun, ta pa še vedno išče strateškega vlagatelja. Dolgoročnega lastnika bo mogoče poiskati šele po spremembi novele zakona o letalstvu, to pa naj bi se zgodilo šele po letu 2015.

Mariborsko letališče bo z novim terminalom lahko povečevalo potniški promet in morda vendarle dočakalo tudi kakšno redno linijo. V primerjavi z zadnjimi tremi leti so lani promet na potniškem segmentu povečali kar za 200 odstotkov, predvsem po zaslugi poletnih čarterskih linij, saj so prepeljali okoli 18 tisoč potnikov. Družba je lani ustvarila okoli 1,2 milijona evrov prihodkov.

Ne spreglejte