Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2013,
6.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Pahor Računsko sodišče

Četrtek, 4. 4. 2013, 6.42

7 let, 2 meseca

Posvet o prvem revizorju: Vesel v prednosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred odločitvijo med kandidatoma za predsednika računskega sodišča Tomažem Veselom in Natašo Prah želijo v PS opraviti pogovore s kandidatoma, ki imata sicer "vse potrebne strokovne reference".

To je po posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejal vodja največje parlamentarne stranke Jani Möderndorfer. S kandidatoma bodo pogovore opravili na začetku prihodnjega tedna in nato predsedniku sporočili svojo odločitev.

Möderndorfer je v izjavi novinarjem še dejal, da sta s Pahorjem govorila tudi o ustavni spremembi, s katero bi uvedli t. i. fiskalno pravilo. O tem bo sicer 11. aprila razpravljal DZ. Na novinarsko vprašanje, ali PS fiskalnega pravila ne bo podprla, je odgovoril, da tega ni rekel. "Pred nami so pomembne odločitve, zato verjamem, da bomo vsi ravnali preudarno."

SLS daje prednost Veselu Vrhovni državni revizor na računskem sodišču Tomaž Vesel zelo dobro pozna delo in težave računskega sodišča, v pogovoru s poslansko skupinsko Slovenske ljudske stranke pa je predstavil tudi nekaj predlogov za večjo učinkovitost dela tega organa, je dejal vodja poslancev opozicijske SLS Mihael Prevc. Vesel ima zato prednost pred direktorico Urada RS za nadzor proračuna Natašo Prah, a se bodo v SLS kljub temu pogovorili tudi z njo in nato sporočili svojo dokončno odločitev.

Tudi v DeSUS želijo govoriti še s Prahovo V DeSUS so bili po pogovoru z Veselom zelo zadovoljni z njegovimi referencami, a tudi strokovnost Prahove ocenjujejo kot ustrezno. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je dejal, da bodo odločitev sprejeli po pogovoru s kandidatko.

Glede fiskalnega pravila je spomnil, da je DeSUS s to ustavno spremembo soglašala že v preteklosti, zato jo bodo v DZ-ju podprli. Opozoril pa je, da ostaja odprtih še nekaj vprašanj.

NSi prepričal Vesel Za NSi je po besedah vodje poslanske skupine, Mateja Tonina, Tomaž Vesel boljša izbira zaradi dozdajšnjih izkušenj in programa, v katerem se osredotoča na bistvene težave računskega sodišča, optimizacijo dela in prenovo zakona o računskem sodišču.

Braniselj: Vesel je najboljši Zaradi izkušenj in programa je Tomaž Vesel najboljša izbira za predsednika računskega sodišča, je dejal vodja poslancev DL Rihard Braniselj. V DL podpirajo tudi idejo, da bi zakon o računskem sodišču spremenili tako, da bi bil predsednik računskega sodišča omejen z enim devetletnim mandatom.

Glede fiskalnega pravila je Braniselj dejal, da ga podpirajo že od začetka in da bodo za to ustavno spremembo glasovali tudi v DZ-ju.

Kandidat Vesel se je predstavil tudi poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti in bi lahko prejel njuno podporo, bosta pa počakala še na morebitno predstavitev Nataše Prah.

Jutri še z SDS in SD Predsednik republike Borut Pahor je z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti začel dvodnevna posvetovanja o kandidatu za predsednika Računskega sodišča RS. Jutri sledita še posveta z vodjo največje opozicijske stranke SDS, Jožetom Tankom, in Matjažem Hanom iz SD.

Do izteka roka je predsednik republike Borut Pahor prejel tri predloge. Predlagani so bili trije kandidati, vendar je od kandidature odstopil dozdajšnji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, zato sta ostala še Tomaž Vesel, vrhovni državni revizor na računskem sodišču, in Nataša Prah.

Sicer pa lahko predsednik republike za to mesto predlaga enega ali več kandidatov, prav tako se lahko odloči za nekoga, ki se na razpis ni prijavil.

Predsednik republike bo državnemu zboru izbranega kandidata predlagal do 12. aprila, poslanke in poslanci, ki o kandidatu glasujejo na tajnem glasovanju, pa bodo to storili najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Za kandidata mora glasovati večina oziroma 46 poslank in poslancev.

Šoltesu se mandat predsednika računskega sodišča izteče 31. maja.

Ne spreglejte