Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2011,
9.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dobiček banka

Torek, 30. 8. 2011, 9.26

7 let, 2 meseca

Poštna banka Slovenije z več kot prepolovljenim dobičkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poštna banka Slovenije (PBS) je v letošnjih prvih šestih mesecih ustvarila 1,08 milijona evrov čistega dobička, medtem ko je ta v enakem obdobju leto prej znašal 2,48 milijona evrov.

Tako je razvidno iz polletnega poročila, ki ga je uprava objavila na spletni strani Ljubljanske borze. Banka se je v letošnjem prvem polletju nenehno odzivala na spremembe v okolju in, ob zagotavljanju dolgoročne finančne stabilnosti ter usmerjenosti h komitentom, veliko pozornost namenila ukrepom za zmanjševanje tveganosti kreditnega portfelja.

Na rezultat vplivale tudi spremembe tržnih obrestnih mer

Vendar pa so izjemno slabe razmere v gospodarstvu zahtevale oblikovanje dodatnih oslabitev in rezervacij, na rezultat banke pa so vplivale tudi nestabilne razmere na finančnih trgih in spremembe tržnih obrestnih mer.

Dobiček iz rednega poslovanja se je tako na letni ravni zmanjšal s 3,1 milijona evrov na 1,32 milijona evrov. Pri tem so neto odhodki z naslova oblikovanja oslabitev in rezervacij znašali 5,54 milijona evrov, kar je sicer za 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Banka do konca prvega polletja tega leta ni povečala obsega svojega poslovanja, merjenega z bilančno vsoto. Bilančna vsota banke je na konec junija znašala 812,6 milijona evrov in je odstotek nižja kot ob koncu leta 2010. Kljub temu banka v strukturi aktive v prvih šestih mesecih izkazuje šestodstotno povečanje obsega kreditov strankam, ki niso banke, največ na strani pravnih oseb.

Kapital se je sicer povečal za 963.000 evrov Kapital banke se je sicer v letošnjem prvem polletju povečal za 963.000 evrov in banka z razporeditvijo doseženega dobička preteklega leta v rezerve sledi dolgoročni strateški usmeritvi po samooskrbi s kapitalom. Količnik kapitalske ustreznosti na dan 30. junij je tako znašal 10,23.

Ohranja svoj tržni položaj na slovenskem bančnem trgu

Tržni delež po stanju na omenjeni dan se v primerjavi s koncem preteklega leta ni spremenil in banka ohranja svoj tržni položaj na slovenskem bančnem trgu.

S polletnimi rezultati se je v ponedeljek seznanil tudi nadzorni svet banke, hkrati se je seznanil tudi s poslovanjem vključno z julijem in z oceno poslovanja do konca leta, je v sporočilu zapisala predsednica nadzornikov Manja Skernišak.

Nadzorni svet je sprejel tudi poročila o delu službe notranje revizije v prvem in drugem trimesečju letošnjega leta ter se seznanil z drugimi zadevami iz tekočega poslovanja banke.

Ne spreglejte