Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
11.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 11.18

7 let, 2 meseca

Poslovno zaupanje na Japonskem na najnižji ravni v zadnjem letu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslovno zaupanje na Japonskem se je od aprila do junija znižalo na najnižjo raven v zadnjem letu, kar je pripisati posledicam marčnih potresa in cunamija.

Medtem se je stopnja brezposelnosti maja spustila na najnižjo raven v zadnjih dveh letih, inflacija pa je bila v maju z 0,6 odstotka višja od pričakovane. Kot je sporočila japonska centralna banka, se je poslovno zaupanje prvič v zadnjem letu spustilo v negativno območje. Z marčnih šest točk je potonilo na minus devet točk. To je tudi slabše od napovedi analitikov.

Posledice zaradi potresa in cunamija 11. marca

Padec poslovnega zaupanja je posledica potresa in cunamija 11. marca, ki sta povsem uničila severovzhodno obalo Japonske, tudi tamkajšnje tovarne, kar je državo pahnilo v recesijo.

Velik padec v zaupanje avtomobilsko industrijo

Junijska raziskava japonske centralne banke izpostavlja predvsem poslovno zaupanje avtomobilskih proizvajalcev, ki sta jih potres in cunami še posebej prizadela. Zaupanje v japonski avtomobilski industriji je padlo za rekordnih 75 točk na minus 52 točk.

V prihodnjem obdobju pričakujejo izboljšanje razmer

Toda najhujše naj bi bilo že mimo in japonska podjetja pričakujejo, da se bodo razmere v prihodnjem obdobju izboljšale. Podjetja namreč okrevajo hitreje od prvih pričakovanj; industrijska proizvodnja je maja zabeležila 5,7-odstotno rast.

Brezposelnost pada že četrti mesec zapored

Stopnja brezposelnosti na Japonskem se je medtem maja spustila na najnižjo raven v zadnjih dveh letih in dosegla 4,5 odstotka, je sporočila tamkajšnja vlada. Brezposelnost tako pada že četrti mesec zapored in je tudi nižja od napovedi analitikov.

Obseg del, ki so na voljo, je medtem ostal nespremenjen - na voljo je tudi maja bilo 61 delovnih mest na 100 iskalcev zaposlitve.

Podatek o majski stopnji brezposelnosti sicer izključuje predele severovzhoda Japonske, ki sta jih prizadela marčna potres in cunami.

Japonska inflacija je maja na letni ravni znašala 0,6 odstotka, k rasti cen pa so največ prispevale cene energentov. Analitiki so pričakovali 0,5-odstotno inflacijo.

Ne spreglejte