Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2011,
20.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 27. 1. 2011, 20.21

7 let, 2 meseca

Poslovanje in vizija uprave Peka pod drobnogledom nadzornikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadzorni svet tržiškega Peka je na seji obravnaval poslovanje družbe v minulem letu, ni pa še sprejel končnih odločitev glede morebitne menjave uprave in izredne revizije poslovanja.

Najprej se želijo novi nadzorniki podrobno seznaniti s stanjem podjetja in vizijo uprave, zato se bodo že čez teden dni ponovno sestali.

Nadzornike najbolj zanima prihodnost podjetja "Pospešeno proučujemo stanje v podjetju, zato smo v 20 dneh, odkar je bil oblikovan nov nadzorni svet, imeli dve seji in prihodnji teden imamo že naslednjo," je po končani seji povedal predsednik nadzornega sveta Robert Ličen. Pojasnil je, da so od predsednice uprave Marte Gorjup Brejc prejeli zahtevama gradiva in računajo, da bodo prejeli tudi odgovore na zastavljena vprašanja.

Nadzornike najbolj zanima prihodnost podjetja in če ima uprava strategijo oziroma vizijo, kako odpraviti visoko izgubo, ki se vleče že dve leti. "To je seveda ključnega pomena, drugotnega pomena pa je poslovanje za nazaj," je poudaril Ličen in dodal, da ga zanima zlasti prihodnost družbe. Bo pa pregledal tudi preteklost, in če se bo izkazalo, da so nekatere anonimke in očitki na delo Gorjup Brejčeve resnični, odločanje o tem prepustil lastnikom.

"Če bo potrebno se bomo odločili za izredno revizijo" Ličen si zaenkrat še ni ustvaril slike o vodenju podjetja, ampak bo najprej preučil vse dokumente. Zato se nadzorni svet še ni odločil glede uvedbe morebitne izredne revizije poslovanja. "Če bo potrebno, pa se bomo zagotovo odločili za to," je poudaril Ličen, ki tudi ne želi prejudicirati morebitne razrešitve Gorjup Brejčeve.

"Glede na rezultate, na plan za to leto in na strategijo odprave slabih poslovnih rezultatov se bo nadzorni svet v naslednjih dveh mesecih zagotovo odločil, kako in kaj," je pojasnil in zagotovil, da se bodo po proučitvi situacije v podjetju odzvali v skladu s pristojnostmi nadzornega sveta in v skladu z interesi lastnikov ter zaposlenih, ki jih ima Peko v Sloveniji 404, v celotni poslovni skupini pa 830.

Izguba je precejšnja Jasno je sicer, da je izguba precejšnja. Od januarja do novembra je znašala več kot 3,5 milijona evrov, ocene končne izgube pa so še precej različne. "O izgubi ne bi želeli govoriti, dokler se knjige v celoti ne zaključijo," je povedala Gorjup Brejčeva. Je pa danes nadzornemu svetu predstavila podatke o padcu prihodkov od prodaje, ki so se v celoti zmanjšali za 16,7 odstotka, na slovenskem trgu pa za 20 odstotkov.

Na padec prodaje v primerjavi z letom 2009 je po pojasnilih Gorjup Brejčeve vplivalo zlasti zmanjšanje domače trgovske mreže in zaprtje šestih trgovin, ki se niso izkazale za rentabilne. Letos bo sledilo zaprtje še dveh trgovin. "V obstoječih trgovinah pa se nadejamo, da se bo počasi stanje stabiliziralo in da ne bo več padanja prodaje," je poudarila in pojasnila, da se je lani število zaposlenih predvsem zaradi predčasnega upokojevanja znižalo za 80.

Gorjup Brejčeva zagotovila vso gradivo Zaenkrat še ni znano, ali bo prva dama Peka z načrti za prihodnost prepričala novi nadzorni svet, z minulima nadzornima svetoma pa je imela vrsto nesoglasij. V izogib očitkom iz minulih sestav nadzornega sveta, da nadzornikom ne posreduje vseh podatkov o delovanju podjetja, je Gorjup Brejčeva tokrat nadzornikom zagotovila vso gradivo.

Novega nadzornega sveta je sicer vesela, ker je prepričana, da je strokoven in konstruktiven. Pomembno se ji zdi tudi, da je zahteven, saj to predstavlja še dodatni zagon pri delu. O govoricah, da naj bi prišlo do njene zamenjave na vrhu Peka, pa je Gorjup Brejčeva ocenila, da so lahko to tudi poskusi nekaterih, da bi se vzpostavili dvomi in medsebojno nezaupanje med upravo in nadzorniki.

Ne spreglejte