Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2012,
16.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 14. 9. 2012, 16.55

7 let, 2 meseca

Poslovanje bank in dajanje posojil že pod drobnogledom NPU in tožilstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Specializirano državno tožilstvo in Nacionalni preiskovalni urad sta potrdila navedbe, da pristojne institucije že preverjajo domnevne nepravilnosti, ki so se dogajale v bankah pri dajanju posojil.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je namreč v četrtkovi oddaji Pogledi Slovenije dejal, da so preiskave domnevno spornega kreditiranja že stekle v primeru NKBM, ter zagotovil, da sta tožilstvo in kriminalistična policija prav tako že pripravljena na preiskavo v NLB.

Poslovanje bank je že pod drobnogledom posebne skupine Specializirano državno tožilstvo RS je potrdilo, da je bila v predkazenski zadevi, ki obravnava sume kaznivih dejanj v NKBM, 5. aprila ustanovljena specializirana preiskovalna skupina, drugih informacij o preiskavi pa niso podali. Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) pa so zapisali, da njihovi preiskovalci preiskujejo več sklopov kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, ki so povezani z nepravilnostmi pri kreditiranju tako domačih kot tudi tujih gospodarskih subjektov pri različnih bankah.

Spomnimo: Napoved ministra je sledila nedavnemu razkritju zaupnega poročila Banke Slovenije, ki vsebuje podatke o slabih posojilih v slovenskih bankah. Že ob razkritju poročila so se pojavile neuradne informacije, da naj bi slaba posojila preiskovala posebna komisija, ki jo ustanavljata policija in tožilstvo, vendar pa so na policiji in tožilstvu do teh navedb ostali zadržani. Omenjeno preiskovalno komisijo naj bi po neuradnih informacijah vodil tožilec Jože Kozina, ki je bil tožilec že v primeru Merkur.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer konec prejšnjega meseca poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu odstopil generalnemu državnem tožilcu Zvonku Fišerju in Gorenaku. Oba je pozval, naj čim prej raziščeta navedene sume. Predsednik vlade je poročilo o stanju v bančnem sistemu prejel od Banke Slovenije, ob navedbah in podatkih v poročilu pa naj bi se v poročilu porajali sumi oškodovanj.

Preiskovalci NPU so avgusta izvedli obsežno preiskavo sumov nepravilnosti pri preteklem bančnem poslovanju NKBM. Na domnevno sporne posle NKBM je opozorila tudi komisija za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila, da sta nekdanji predsednik uprave in nekdanja članica uprave NKBM Matjaž Kovačič ter Manja Skernišak delovala koruptivno.

Ne spreglejte