Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
18.24

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Mateja Vraničar Erman fiskalni svet

Torek, 21. 3. 2017, 18.24

7 let

Poslanci in poslanke imenovali fiskalni svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Kovček denar | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

DZ je danes imenoval fiskalni svet, prihodnjih pet let mu bo predsedoval ekonomist Davorin Kračun, člana pa bosta Alenka Jerkič iz stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju in Tomaž Perše iz Finančne uprave RS. Za izvolitev so potrebovali dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev, zanje pa je na koncu glasovalo 73 poslancev.

Vlada je trojico kandidatov izbrala med tremi prijavljeni kandidati za predsednika in sedmimi prijavljenimi kandidati za člana fiskalnega sveta. Januarja objavljeni razpis je bil že četrti, potem ko prva dva nista pripeljala do ustreznih kandidatov, na tretjem pa izbrani kandidati v DZ niso dobili zadostne dvotretjinske podpore. Davorin Kračun je za ta položaj kandidiral že drugič, potem ko mu marca lani v DZ ni uspelo dobiti zadostne podpore. Alenka Jerkič in Tomaž Perše sta bila nova kandidata.

"Gre za strokovnjake s področja makroekonomije in javnih financ, za katere smo prepričani, da bodo uspešno opravljali naloge fiskalnega sveta," je pred glasovanjem poslance k potrditvi vseh treh kandidatov pozvala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Imenovanje tega organa, ki ga je Slovenija začela iskati že predlanskim, je označila za pomemben element zunanjega nadzora nad izvajanjem javnih financ.

Kandidate podprli vsi, razen v ZL in NP

Kandidate so podprli v vseh poslanskih skupinah z izjemo ZL in NP. Alenka Bratušek (NP) in Matej T. Vatovec (ZL) sta opozorila na zakulisne dogovore, po katerih naj bi koalicija glasove poslancev SDS za imenovanje fiskalnega sveta dobila v zameno za podporo opozicijskemu kandidatu za ustavnega sodnika. "Za kaj takega ni nobenega razloga," je dejal Vatovec, ki meni, da fiskalnega sveta ne potrebujemo. Bratuškova pa je dodala: "Naša poslanska skupina pri tej norosti ne bo sodelovala."

Kračun ima doktorat družbenih znanosti s področja ekonomije, magisterij ekonomskih znanosti in univerzitetno diplomo ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru. Bil je na različnih položajih, med drugim ministra in veleposlanika.

Perše je ekonomist, trenutno zaposlen na finančni upravi, v preteklosti pa je bil med drugim vodja kabineta ministra za finance, namestnik generalne direktorice in v. d. generalnega direktorja Davčne uprave RS.

Jerkičeva je zaposlena na stalnem predstavništvu Slovenije v Bruslju, kjer je odgovorna za finančno in javnofinančno področje in v tem kontekstu je sodelovala tudi pri oblikovanju evropskih fiskalnih pravil. Pred tem je delala tudi na finančnem ministrstvu in v centralni banki.

Slovenija bi morala fiskalni svet dobiti še pred koncem leta 2015, potem ko je DZ poleti tistega leta sprejel izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu. Njegova naloga bo ocenjevanje vzdržnosti in skladnosti javnofinančne politike s fiskalnim pravilom.

Fiskalni svet bo pripravljal tako oceno upoštevanja fiskalnega pravila za predlog državnega proračuna oziroma rebalansa kot tudi oceno skladnosti že izvršenih proračunov. Prav tako bo bedel nad izvajanjem 212 občinskih proračunov ter tudi pokojninske in zdravstvene blagajne.

Vraničar Ermanova: Fiskalno pravilo upoštevamo že zdaj

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je zadovoljna, da je Slovenija po več poskusih danes le dobila fiskalni svet. Fiskalnemu pravilu sicer sledimo in ga upoštevamo že zdaj, lani smo tako znižali javnofinančni primanjkljaj precej pod zahtevano mejo.

Finančno ministrstvo je moralo v času od leta 2015 objaviti kar štiri javne razpise za predsednika in dva člana fiskalnega sveta, da smo ta organ danes vendarle dobili. Kot je danes s potrebno dvotretjinsko večino odločil DZ, bo prihodnjih pet let fiskalnemu svetu predsedoval ekonomist Davorin Kračun, člana pa bosta Alenka Jerkič iz stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju in Tomaž Perše iz Finančne uprave RS.

"Verjamem, da smo predlagali ustrezne in kompetentne kandidate, ki bodo lahko bdeli nad kakovostjo javnofinančnega načrtovanja, za kakovost javnih financ pa seveda smo in ostajamo odgovorni vsi," je ministrica dejala v izjavi po glasovanju.

Ne spreglejte