SiolNET. Posel danes Novice
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pomanjkanje materialov v Nemčiji se še stopnjuje

0,24

termometer

BMW serija 5 proizvodnja |  | Foto: BMW
Foto: BMW

Pomanjkanje materialov se je po ugotovitvah münchenskega inštituta Ifo še okrepilo. Marca se je tako glede ozkih grl v dobavi izdelkov za vmesno uporabo in surovin pritoževalo 80,2 odstotka nemških podjetij. "Napad na Ukrajino je razmere za veliko podjetij še poslabšal," je ob objavi raziskave povedal vodja raziskav pri Ifu Klaus Wohlrabe.

"Dobavne verige se morajo zdaj poleg starih težav spopadati še z novimi. Na primer, 17 odstotkov nemških industrijskih podjetij uvaža iz Rusije," je pojasnil Wohlrabe.

Februarja se je glede ozkih grl v dobavi pritoževalo 74,6 odstotka nemških podjetij.

Kot so zapisali na inštitutu, so visoki deleži podjetij v ključnih nemških industrijah, ki poročajo o pomanjkanju materialov, ostali praktično nespremenjeni. O težavah z dobavo je tako poročalo približno 90 odstotkov avtomobilskih, električnih in elektronskih podjetij ter proizvajalcev strojev in opreme.

V kemični industriji se je stopnja povečala z 58,4 na 70,5 odstotka. Povečalo se je tudi število proizvajalcev oblek, ki so poročali o pomanjkanju materialov. "Podjetja so sprva pričakovala, da se bodo razmere poleti umirile, vendar se bo to umirjanje zdaj zamaknilo," dodaja Wohlrabe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin