Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 2. 2011,
9.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 12. 2. 2011, 9.51

7 let, 2 meseca

Policija proti Hypo banki vodi več postopkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Policija proti Hypo Alpe Adria banki vodi več predkazenskih postopkov v različnih zadevah, so potrdili na generalni policijski upravi.

Policija tako preverja več sumov kaznivih dejanj, v določenem delu povezanih s tema dvema ustanovama, ki so povezana s prometom z nepremičninami, s finančnimi transakcijami v tujini in s sumi zlorab odgovornih oseb. Obsežne zadeve, ki terjajo mednarodno sodelovanje Kriminalistična policija je tako že v sredini lanskega leta začela preiskavo in pridobila dokumentacijo, ki pa še ni popolna, saj gre za obsežne in kompleksne zadeve, ki terjajo tudi mednarodno sodelovanje. Preiskavo, ki je povezana s Hypo Alpe Adria banko in Hypo Leasingom, vodi več policijskih uprav in uprava kriminalistične policije, policija pa sodeluje tudi z varnostnimi organi iz drugih držav, med njimi avstrijskimi, so še poudarili na generalni policijski upravi. Preiskava zajema tudi sum finančnih nepravilnosti, ki naj bi potekale preko različnih ustanov in poslovnih subjektov v Liechtensteinu. Časnik Dnevnik je pred časom s tem v zvezi pisal o nepravilnostih pri gradbenih poslih Vegrada, pri katerih naj bi sodelovale družbe iz skupine Hypo Alpe Adria.

Odpoklicali sedem vodilnih v banki Dnevnik medtem problematizira sredino hitro menjavo vodstva obeh slovenskih bank iz skupine s sedežem v Celovcu. V slovenski izpostavi Hypo Alpe Adria Bank International je namreč v sredo ob za mnoge sporni prisotnosti avstrijskih varnostnikov prišlo do hitre zamenjave vodstva banke. Odpoklicali so sedem vodilnih v tej banki, njihova mesta pa je prevzelo novo tričlansko vodstvo iz Celovca.

Iz uprave Hypo Alpe Adria Bank so bili odpoklicani predsednik uprave Anton Romih ter člana uprave Andrej Lah in Urban Golob. Iz podjetja Hypo Leasing pa so bili odpoklicani generalni direktor Andrej Potočnik ter direktorja Marcel Sumper in Aleksander Skubic. Do zamenjave je prišlo tudi v nadzornem svetu Hypo Alpe Adria Bank, saj je bil iz njega odpoklican edini slovenski nadzornik v banki Aleš Rojs.

Novi predsednik uprave Hypo Alpe Adria Bank je postal Alexander Picker, ki je bil v preteklih sedmih letih izvršni direktor hčerinskih družb skupine Unicredit v Srbiji in Kazahstanu. Za novega člana uprave je bil imenovan Matej Falatov, ki je nazadnje vodil področje poslovanja s podjetji in javnim sektorjem pri banki Hypo Slovenije.

Novoimenovana sicer potrebujeta še dovoljenje za opravljanje funkcije člana uprave, začasno pa slovensko Hypo Alpe Adria banko vodita namestnik predsednika uprave skupine Hypo Alpe Adria Wolfgang Edelmüller in član uprave skupine Johannes Proksch, ki sta tudi člana nadzornega sveta slovenske banke iz skupine.

Vsaj eden v upravi mora obvladati slovenski jezik Zakon o bančništvu sicer navaja, da mora biti uprava banke vsaj dvočlanska, poleg dovoljenja Banke Slovenije med pogoji za člane uprave bank določa tudi, da morajo posle opravljati v Sloveniji, vsaj eden v upravi mora zadostno obvladati slovenski jezik, člani uprave pa morajo delo opravljati za polni delovni čas.

Zakon sicer tudi določa, da mora nadzorni svet neke banke odločiti o imenovanju določene osebe za člana uprave banke, preden ta oseba vloži zahtevo za izdajo dovoljenja za opravljanje te funkcije, sklep nadzornega sveta pa učinkuje pod odložnim pogojem, ki nastopi, če ta oseba pridobi dovoljenje za opravljanje te funkcije.

Za začasno vodstvo dobili odobritev Banke Slovenije Glede postopka podeljevanja licence za nove člane uprave Hypo Alpe Adria banke so v Banki Slovenije v petek povedali, da bodo postopek izdaje dovoljenja za opravljanje funkcije člana uprave vodili tako kot v vseh drugih primerih in v skladu z zakonom o bančništvu. Rok za izdajo tega dovoljenja je tako tri mesece od prejema popolne zahteve za izdajo dovoljenja.

V Hypo Alpe Adria banki so sicer za Dnevnik zatrdili, da so za začasno vodstvo pridobili odobritev Banke Slovenije, kjer so v petek sredino hitro menjavo označili za legitimno ravnanje nadzornega sveta oz. lastnika banke in da jim je nadzorni svet razloge za tak ukrep pojasnil.

Na generalni policijski upravi medtem zatrjujejo, da policija v zvezi z menjavo vodstev v obeh slovenskih ustanovah iz skupine Hypo ni prejela nikakršne prijave, zaprosila za asistenco in tako ni izvajala nikakršnih postopkov.

Ne spreglejte