SiolNET. Posel danes Novice
4,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ekonomska svoboda

Poleg Hrvaške bolj ekonomsko svobodna od Slovenije tudi Romunija

4,48

termometer

posel, pisarna, podjetništvo
Foto: Thinkstock

Slovenija je manj ekonomsko svobodna, kot je bila leto prej. Poleg tega, da jo je spet prehitela Hrvaška, je dobrih 50 mest pred njo tudi Romunija. Največji kamen okoli vratu Slovenije je obseg države in njeno lastništvo v podjetništvu in bankah.

Inštitut Fraser je objavil lestvico ekonomske svobode držav. Najnovejša prikazuje podatke za leto 2015. 

Indeks ekonomske svobode meri stopnjo, do katere javne politike in inštitucije držav podpirajo temeljne ekonomske svobode, med katere štejemo svobodno izbiro, prostovoljno izmenjavo, svobodo vstopa na trge in tekmovanje ter varnost oseb in zasebne lastnine. Merijo jo z 42 posameznimi kazalniki, združenih v pet področij, ki skupno tvorijo indeks ekonomske svobode.

Več svobode, višji BDP, daljša življenjska doba ...

Države z ekonomsko svobodo v kategoriji najbolj svobodni, imajo enkrat višji BDP na prebivalca kot države v kategoriji svobodni. Najbolj ekonomsko svobodne države imajo tudi najvišjo rast BDP, najvišje prihodke revnega dela prebivalcev, najvišjo pričakovano življenjsko dobo ob rojstvu in najboljše indekse Združenih narodov na temi neenakosti med spoloma in sreče.

Slovenija najbolj ekonomsko svobodna leta 2001

Na lestvici ekonomske svobode se je Slovenija uvrstila na 73. mesto, kar je tri mesta slabše kot lani. Padec na lestvici je posledica slabšega indeksa ekonomske svobode, ki se je glede na leto 2014 zmanjšal za 0,01 indeksne točke. Slovenija se je prvič pojavila na lestvici leta 1995, ko je zasedala 87. mesto. Najvišje je bila uvrščena leta 2001, ko je bilo pred njo 57 držav.

Slovenija najslabša glede na obseg države

Slovenija je najvišje uvrščena v skupini kazalnikov trdnost valute, kjer so pred njo le tri države. Zasluge za dobro uvrstitev gredo na račun trdnosti skupne evropske valute evro in nizke inflacije. V zgornji tretjini držav smo na lestvici tudi glede pravnega sistema in lastninskih pravic (37.) in svobode mednarodne trgovine (44.).


Preberite še: Imamo dve Sloveniji: napredno in tisto, ki nas zavira


V skupni kazalnikov predpisi (regulativa) je od Slovenije boljših 92 držav. Najslabši smo v skupini obseg države, kjer ima slabši indeks od Slovenije osem držav. V tej skupini smo nad stotim  mestom v vseh posameznih kazalnikih, še najslabše smo ocenjeni pri višini najvišje mejne davčne stopnje tako dohodnine kot plače. Leta 2015 so nas tepla tudi še vedno visoko državno lastništvo v podjetjih in njene investicije v ta podjetja ter visoka javna poraba.

Glede na leto 2010 je Slovenija najbolj napredovala pri vrednosti indeksov transferji in subvencije države, zanesljivost policije, carinski postopki za uvoz/izvoz blaga in kreditiranje zasebnega sektorja. Glede na leto 2010 je Slovenija najbolj napredovala pri vrednosti indeksov transferji in subvencije države, zanesljivost policije, carinski postopki za uvoz/izvoz blaga in kreditiranje zasebnega sektorja. Foto: Matej Leskovšek

Kje se je Slovenija poslabšala?

V skupini kazalnikov obseg države se je stanje v Sloveniji poslabšalo tako glede na leto 2010 kot leto 2014. Glede na leto 2014 gre padec indeksa na račun slabše ocene pri javni porabi. Glede na leto 2010 se je indeks zmanjšal na račun višjih mejnih davčnih stopenj (na plače) in državnega lastništva in investicij v podjetništvu.


Preberite še: Bo vlada stopnjo DDV sploh kdaj znižala na predkrizno raven?


Na letni ravni se sta se zmanjšala tudi indeksa v skupini svobode mednarodne trgovine (zaradi nižjih prihodkov države od carinskih dajatev, necarinskih ovir in obsega tujega lastništva oziroma investicij) in skupini predpisov (največ na račun predpisov na trgu dela).

Napredek pri pravnem sistemu in lastninskih pravicah

V tej skupini kazalnikov se je v primerjavi z letoma 2010 in 2014 indeks Slovenije povečal. Neodvisnost sodstva je bolje ocenjena kot v letu 2014, a slabše kot v letu 2010. Glede na 2014 so se izboljšale ocene nepristranskosti sodstva, zaščite človekovih pravic, zanesljivosti policije in poslovnih stroškov zaradi kriminala.

Hrvaška prehitela Slovenijo

Leta 2014 sta Slovenija in Hrvaška na lestvici ekonomske svobode dosegli enak indeks. Ta se je Hrvaški za razliko od Slovenije na letni ravni povečal. Hrvaška je imela prvič boljšo oceno ekonomske svobode od Slovenije v letu 2010. Slovenija je Hrvaško v letu 2014 nato ponovno ujela, a je zadnja leto pozneje spet dosegla višji indeks ekonomske svobode od Slovenije.

Najvišjo prednost v oceni ima Hrvaška v skupini obseg države. Boljša ocena gre na račun boljše ocene pri kazalniku državnega lastništva podjetij in investicij. Boljša od Slovenije je tudi v skupinah svobode mednarodne trgovine in predpisov. Pri svobodi mednarodne trgovine je največja razlika pri kazalniku prihodki države iz carinskih dajatev in kazalnikih predpisi, ki ovirajo trgovino in omejitvah pretoka kapitala in oseb.

V skupini predpisi je Hrvaška opazno bolje ocenjena v kazalniku predpisi na kreditnem trgu (predvsem na račun nižjega državnega lastništva v bankah) in kazalniku predpisi na trgu dela (na račun kazalnika predpisov o zaposlovanju in minimalni plači).

 

Kaj dela Romunijo bolj ekonomsko svobodno od Slovenije?

Romunija je glede na oceno ekonomske svobode Slovenijo prehitela leta 2005. Od leta 1995 je napredovala s 118. na 20. mesto v letu 2015 in pridobila skoraj sto mest. Gre za državo, ki je na lestvici glede na leto 2010 najbolj napredovala.

V kategoriji obseg države Slovenija zaostaja za Romunijo v vsakem od posameznih kazalnikov in ima tako skupni indeks v kategoriji skoraj enkrat višji od Slovenije. Več kot trikratna razlika v vrednosti indeksa je na področju najvišje mejne davčne stopnje.

Boljša od Slovenije je tudi v skupinah svobode mednarodne trgovine in predpisov. Pri svobodi mednarodne trgovine je največja razlika pri kazalniku omejitve pretoka kapitala in oseb (pod kazalnik tuje lastništvo/investicije), kjer ima Romunija za več kot pol boljšo oceno. Bolje se izkaže tudi v kazalniku predpisi, ki ovirajo trgovino.

V skupini predpisi je Romunija boljša tako pri predpisih na kreditnem trgu kot tudi predpisih na trgu dela. Pri predpisih na kreditnem trgu imajo boljšo oceno na račun kreditiranja zasebnega sektorja in manjšega državnega lastništva v bankah. Predpisi na trgu dela so pri Romuniji bolje ocenjeni pri kazalnikih predpisi o zaposlovanju in minimalni plači, predpisih o zaposlovanju in odpuščanju, centraliziranju kolektivne pogodbe in predpisanih stroških odpuščanja delavcev.

Vedno ista država z najvišjo ekonomsko svobodo

Odkar na inštitutu Fraser ocenjujejo ekonomsko svobodo držav, je na prvem mestu Hongkong. Leta 2001 se je na drugo mesto povzpel Singapur in ga od takrat več ni izpustil iz rok. Nova Zelandija je leta 2011 prilezla na tretje mesto in tega se od takrat vztrajno drži.

Na dnu najdemo Venezuelo, ki ima resne gospodarske težave. Venezuela je tudi država, ki je glede na leto 2010 zabeležila najvišji padec indeksa ekonomske svobode. Glede na padec v primerjavi z letom 2010 ji sledijo Argentina, Bolivija, Islandija in Grčija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin