Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2011,
15.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stavka

Petek, 15. 4. 2011, 15.25

7 let, 2 meseca

Pogajanja v jeseniški Rotomatiki znova zastala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V jeseniški Rotomatiki se kljub pričakovanjem stavkovnega odbora pogajanja z vodstvom podjetja, ki so v četrtek zvečer vendarle stekla, ne bodo nadaljevala.

Sindikat Neodvisnost tako vztraja pri stavki, ki že od ponedeljka kljub prerazporeditvi nekaterih zaposlenih z drugih lokacij na Jesenicah ovira proizvodnjo lamel. Predsednik stavkovnega odbora Andrej Robič je po četrtkovem večernem sestanku z vodstvom podjetja pričakoval, da se bodo pogajanja nadaljevala. Opravljenih je bilo tudi nekaj telefonskih pogovorov, je pojasnil Robič, ni pa znal razložiti odločitve vodstva podjetja, da se za danes predvidena pogajanja ne bodo nadaljevala. Vodstvo se o dvigu plač naj ne bi pogovarjalo V Hidrii so medtem pojasnili le, da pogajanj s stavkovnim odborom Hidrie Rotomatike na Jesenicah danes ne bo. V podjetju vztrajajo, da se bodo v torek sestali z reprezentativnimi sindikati in z njimi predvidoma podpisali novo podjetniško kolektivno pogodbo. Zahteve stavkajočih na Jesenicah, ki se nanašajo na dvig plače, pa so iz teh pogovorov izvzete.

Stavkajoči se že vse od napovedi stavke srečujejo z nepripravljenostjo vodstva podjetja na doseganje kompromisne rešitve. Na pogovore so stavkajoče sicer povabili že pred tednom dni, vendar so vztrajali, da na zahteve sindikata ne bodo pristali in naj ta prekine stavko. Ker na drugi strani delavci vztrajajo pri stavkovnih zahtevah, se stavka nadaljuje.

Obseg proizvodnje ni tak kot običajno Namesto stavkajočih nujno delo na Jesenicah opravljajo delavci iz idrijskega obrata Rotomatika. Kljub temu obseg proizvodnje v obratu, kjer zaradi velikega obsega naročil delo poteka v štirih izmenah, ni tak kot običajno. O višini škode, ki nastaja zaradi stavke, V Hidrii še ne morejo govoriti, jo pa sproti beležijo in se trudijo svojim kupcem zagotavljati pravočasne dobave.

Kdo zavaja javnost? Stavkovni odbor je napovedal, da se bo stavka nadaljevala vse do izpolnitve zahtev oziroma sklenitve kompromisnega dogovora, ki bi bil v korist delavcem. V skoraj teden dni trajajoči stavki, ki je med sindikatom Neodvisnost in vodstvom podjetja sprožila številna medsebojna obtoževanja o zavajanju javnosti, po podatkih Hidrie sodeluje 60, po trditvah sindikata pa 80 zaposlenih v jeseniški Rotomatiki, kjer je po podatkih Hidrie 170, po podatkih sindikata pa 130 zaposlenih.

Ne spreglejte