Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 9. 2012,
16.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 9. 2012, 16.18

7 let, 2 meseca

Pogačnik: Državni holding ima številne prednosti zaradi enega lastništva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanec SDS Marko Pogačnik je ob predstavitvi slovenskega državnega holdinga izpostavil številne prednosti državnega lastništva, združenega pod eno streho.

Andrej Šircelj je na novinarski konferenci v Ljubljani izpostavil, da je upravljanje s terjatvami bank in sanacija bančnega sistema ena ključnih zadev, ki se nanaša na reševanje finančnega in gospodarskega sistema v državi. "Če ne bo prišlo do prenosa slabih terjatev na posebno institucijo, se bo zgodilo to, da bo bančni sistem vegetiral še naprej in gospodarstvo bo še naprej ostalo brez potrebnega denarja za nadaljevanje gospodarskih aktivnosti in razvoj," je poudaril.

Upa, da bo družba ustanovljena čim prej in da bo začela delovati že letos. Imela bo vpogled v kreditni portfelj bank in bo lahko pregledovala kredite, ki so bili dani. S tem verjame, da se bodo zadeve uredile.

Pogačnik: Državno premoženje do sedaj ni bilo najbolj učinkovito upravljano Pogačnik pa je izpostavil, da državno premoženje do sedaj ni bilo najbolj učinkovito upravljano. Glavni cilj zakona o slovenskem državnem holdingu je, da se lastništvo koncentrira na enem mestu, s čimer bomo po Pogačnikovem mnenju prišli do učinkovitejšega in racionalnejšega upravljanja in tako se bo lahko določila večja odgovornost. "Glavni cilji zakona so, da se vzpostavi načelo odgovornosti, gospodarnega upravljanja, transparentnosti in učinkovitosti," je dodal.

"Zakon predvideva tudi veliko varovalk" Sprejem zakona bo po mnenju Pogačnika tudi signal Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) in Evropski komisiji, da smo se tega problema lotili resno. "Zakon predvideva tudi veliko varovalk, da ne bi prišlo do brezglave razprodaje državnega premoženja. Pri tem bo imel veliko vlogo tudi DZ, ki bo imel možnosti potrjevanja strategije, vsako leto pa se bo seznanil z letnim poročilom," je dodal Pogačnik.

Pogačnik je razočaran nad odzivom SD Osebno je razočaran nad odzivom SD, saj da je glede holdinga marsikateri očitek SD neresničen in zavaja. "Zakon vsebuje vsa priporočila in smernice, ki jih narekuje OECD, zakon je finančno ministrstvo poslalo tudi v pregled OECD in mislim, da bistvenih pripomb ni imel," še pravi Pogačnik.

Zakon predvideva, da bo mednarodni javni razpis za vse člane uprave. Pogačnik pričakuje, da se bo tu poiskalo človeka z izkušnjami, strokovnimi kompetencami. Na vprašanje, če ima ambicijo kandidirati za upravo je odgovoril, da je bil njegov namen pripraviti kakovosten zakon, potem pa je stvar nadzornega sveta, kako se bo odločil.

Ne spreglejte