Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2011,
7.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 9. 2011, 7.32

7 let, 2 meseca

Pogačar ne bo kupil SCT-jevih nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iz pogodb za nakup nepremičnin SCT, ki sta jih predzadnji dan lanskega leta podpisala Ivan Zidar in Igor Jurij Pogačar, ne bo nič.

Tridesetega decembra 2010 sta takratni direktor SCT Ivan Zidar in Igor Jurij Pogačar v imenu Ram Investa podpisala vsaj štiri pogodbe: za dve nepremičnini v Ljubljani, poslovne prostore v Piranu in tri apartmaje na hrvaškem otoku Rab. Kam bi šel denar? Pogodbe so enake – razen da gre za druge nepremičnine in cene, da ima pogodba za apartmaje na Rabu nekaj hrvaških besed in še nekaj podrobnosti. Poleg tega da so bile vse podpisane na isti dan in ko je bil SCT v prisilni poravnavi, so neobičajne predvsem, ker v njih piše, da bo prodajalec kupcu številko računa, kamor naj nakaže denar, sporočil naknadno.

A denar ni stekel, saj iz poslov ni bilo nič. Pogodbe sploh nikoli niso bile notarsko overjene, je pojasnil stečajni upravitelj SCT-ja Leon Benigar Tošič in dodal, da ne ve, zakaj. Dejal je, da nam bo poslal še preostale pogodbe, sklenjene ta dan – skupaj naj bi jih bilo devet –, a tega nato ni storil.

Zidar: Meni so spomin prizadeli Pogačar nam je v zadnjih dneh večkrat rekel, naj pokličemo pozneje, na koncu pa se na klice ni oglašal. Res pa je, da je v petek pri njem potekala hišna preiskava zaradi stavbe, ki jo oddaja ministrstvu za notranje zadeve.

Ivan Zidar nam je rekel, da ne bo odgovarjal na nobeno vprašanje. "Stečajni vse ve, jaz ne vem nič. Poslušajte, meni so spomin prizadeli, danes sem bil pri zdravniku in se ne spomnim nobene stvari. Po tisti operaciji sem jaz fuč," je v četrtek dejal Zidar, ki je še vedno lastnik podjetja SCT Holding, s katerim je obvladoval mrežo SCT-jevih podjetij.

Ugiba se tudi, da je Zidar povezan z dubajsko družbo Dunes Limited, ki je 23. junija kupila SCT Investicije.

Čistil bilance? Najverjetneje je hotel Zidar s temi posli počistiti portfelj in pridobiti denar, ki so ga takrat zelo potrebovali, je dejal Janez Kratnar, ki je v postopku prisilne poravnave ocenil vse nepremičnine SCT-ja. "In manjše nepremičnine je najlažje prodati," je dodal.

Kratnar se ne spomni, koliko nepremičnin je takrat ocenil za SCT, takratna prisilna upraviteljica Darja Erceg pa ni želela odgovoriti na nobeno vprašanje.

Junija ni želel priznati vseh pogodb Zidar je v začetku letošnjega leta v načrtu finančnega prestrukturiranja navedel, da bo poskušal prodati 28 nepremičnin in da od tega pričakuje 27,5 milijona evrov.

Ko je to pisal, jih je enajst od teh že odsvojil za 1,4 milijona evrov. Pogačar je junija Financam dejal, da bo za nepremičnine SCT-ja odštel milijon evrov.

Skupna vrednost pogodb med Zidarjem in Pogačarjem, ki jih imamo v uredništvu, je nekaj več kot 700 tisoč evrov. Pogačar je Financam priznal nakup le treh nepremičnin oziroma zemljišč od SCT-ja: Na Linhartovi, v Trnovskem pristanu in na Cesti v Mesni log. Zanikal je, da je od SCT kupil še kakšno drugo nepremičnino.

Tudi Zidarjev bežigrajski "bunker" Pogodbe, ki jih imamo mi, so že za dve dodatni nepremičnini: za poslovne prostore v Piranu in apartmaje na Rabu. In iz zemljiške knjige je razvidno, da je Pogačar vložil predznambo na vsaj še eno nepremičnino SCT-ja: skrivnostno skladišče v kleti pod bloki na Štihovi za Bežigradom v Ljubljani.

Sicer je dal Pogačar predznambo še na nepremičnini oziroma parceli v Trnovskem pristanu in na Cesti v Mestni Log.

Želel postaviti garažne hiše Predznambe kažejo na to, da je Pogačar s temi nepremičninami mislil resno. Junija je Financam, razlagal, da bo na tistih nepremičninah, katerih nakup je priznal, postavil garažne hiše za po sto avtomobilov.

Omenimo lahko, da pri dveh nepremičninah v zemljiški knjigi SCT sploh ni naveden kot lastnik: poslovni prostori v Piranu so družbena lastnina, ki jo ima SCT v uporabi, na Rabu pa je še vedno vpisan Ivan Jukić, čeprav je nepremično že leta 1974 prodal SCT-ju.

Hrvat ne ve, s kom naj se pogovarja Poleg pogodb med Pogačarjem in Zidarjem smo na SiOL-u pridobili tudi pogodbo, ki sta jo 30. decembra lani podpisala Zidar in hrvaški nepremičninski posrednik Milenko Čakalo.

Ta pogodba je drugačna od drugih. V celoti je pisana v hrvaščini in med drugim nima nenavadnega dodatka, da bo prodajalec številko TRR šele sporočil.

A tudi iz te pogodbe očitno ne bo nič. Čakalo je rekel, da se že dlje časa poskuša dogovoriti za sestanek s pravno službo SCT-ja, a ne gre. "Ne vem, s kom naj se pogovarjam," je dejal.

Ne spreglejte