SiolNET. Posel danes Novice
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podravka v prvem polletju z rekordnim dobičkom

0,03

termometer

Podravka, Žito
Foto: STA

Hrvaška skupina Podravka, lastnica družbe Žito, je v letošnjem prvem polletju ustvarila 19 milijonov evrov dobička, kar je 16,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Ob rekordnem dobičku so prihodki porasli za 5,1 odstotka na 289 milijonov evrov.

Po letu 2018, ki je bilo eno najuspešnejših v zgodovini družbe, ter po rekordnem letošnjem prvem trimesečju skupina Podravka nadaljuje z rekordnimi poslovnimi rezultati tudi v prvi polovici leta 2019, je družba s sedežem v Koprivnici danes objavila na svojih spletnih straneh.

Podravka Posel danes Hrvaška Podravka bo dobila novega šefa

Poudarili so, da gre za najboljše poslovne rezultate in največji dobiček iz poslovanja v kakšnem prvem polletju v zgodovini Podravke. Dobiček je predvsem rezultat organske rasti, so dodali.

K rasti prihodkov od prodaje sta prispevali obe poslovni področji, tako prehrana kot farmacija, ki sta v primerjavi z lanskim prvim polletjem beležili nekaj več kot petodstotno rast. Področje prehrane je ustvarilo 227 milijonov evrov prihodkov, področje farmacije pa 61,5 milijonov evrov.

Posel danes Hrvaška Podravka postala večinska lastnica Žita

Prihodke okrepila tudi programa Žito in Lagris

Poslovna programa Žito in Lagris sta v primerjalnem obdobju okrepila prihodke za dva odstotka. Rast je večinoma posledica prodaje v kategoriji pekarstvo in mlinarstvo na slovenskem in italijanskem trgu.

Največjo rast je sicer skupina Podravka dosegla na trgih zahodne Evrope in prekomorskih držav, kjer je rezultate izboljšala za 13,2 odstotka. Sledita vzhodna Evropa z devetodstotno rastjo ter regija Adria kot najpomembnejši Podravkin trg, kjer so se prihodki povečali za 4,8 odstotka.

Posel danes Podravki soglasje varuha konkurence za nakup Žita

Izpostavili so še, da se je cena Podravkine delnice od lanskega do letošnjega prvega polletja zvišala za 25,8 odstotka na 54,72 evra.

Napovedali so, da se bodo do konca leta osredotočili na izvajanje svoje poslovne strategije, ki temelji na treh ključnih točkah: osredotočenosti na tradicionalne trge, na katerih je skupina že uveljavljeni proizvajalec, pa tudi na vlaganjih v razvoj lastnih blagovnih znamk in inovativnih izdelkov ter na izboljšanju učinkovitosti upravljanja s stroški.

Posel danes Hrvaška Podravka v dokapitalizacijo, da bodo lahko financirali nakup Žita Posel danes Podravka z 58 milijoni evrov posojila za nakup Žita Posel danes Podravka načrtuje dokapitalizacijo v višini 63 milijonov evrov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin