Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2012,
10.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Španija kriza pomoč

Sreda, 17. 10. 2012, 10.19

7 let, 2 meseca

Podpora za paket pomoči Španiji vse manjša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko španska vlada razmišlja o pomoči, so nekatere evropske države čedalje manj navdušene, da bi s finančnimi sredstvi Španijo osvobodile krize.

Španija, kot smo že pisali, že nekaj časa temeljito premleva, ali bo Evropsko unijo (EU) zaprosila za paket pomoči ali ne. Podpora za paket pomoči pa je v zadnjih dneh vse manjša, tako v Madridu kot v nekaterih drugih evropskih prestolnicah, poroča Financial Times.

Španija naj bi se z EU dogovarjala o načrtu, po katerem bi zaprosila za previdnostno posojilno linijo, ki bi ga prejela v okviru novega 500 milijard težkega reševalnega fonda, evropskega mehanizma za stabilnost, prek katerega bo lahko Evropska centralna banka (ECB) začela odkupovati španske državne obveznice in s tem njen dolg.

Manj nasprotovanja, če bi Španija zaprosila za posojilno linijo Ker bi Španija zaprosila le za posojilno linijo in ne za neposredna izplačila, naj bi imel po pričakovanjih ta načrt manj političnega nasprotovanja v nekaterih severnoevropskih državah. Mario Draghi, predsednik ECB, je že potrdil, da bi lahko sprožili program odkupovanja obveznic, če bi Španija zaprosila za posojilno linijo.

V Nemčiji naj ne bi bili tako navdušeni nad finančno pomočjo Španiji, saj jo je ta mesec pozivala, naj v EU tudi uradno zaprosi za pomoč, vendar tega tudi do danes še ni storila. Po pisanju Financial Timesa pa naj bi bila uradna prošnja za pomoč še tedne stran. "Pripravljajo se na to, da bodo zaprosili za pomoč, vendar se to ne bo zgodilo danes ali jutri ali prihodnji teden. Nemčija pa bo svojo podporo pogojevala z razpletom grške sage," je povedal uradnik španske vlade, ki je še razkril, da bo Španija za pomoč najverjetneje uradno zaprosila šele novembra.

Schäuble: Španija ne potrebuje pomoči Čeprav je nemški minister za finance Wolfganag Schäuble prepričan, da Španija ne potrebuje pomoči, saj konsistentno izpeljuje reforme in se drži varčevalnih ukrepov, pa se zdi, da se Nemčija pripravlja na morebitno pomoč Španiji, sodeč po včerajšnjem zasedanju nemškega parlamenta.

Kot smo že pisali včeraj, bi lahko Španija, s tem ko bi zaprosila za pomoč, v težave spravila tudi Italijo, ki se je znašla v še večjih dolgovih kot Španija. Čeprav so nekateri prepričani, da bi kmalu po Španiji za pomoč zaprosila tudi Italija, je italijanski premier Mario Monti podprl špansko prošnjo za pomoč, pri tem pa dejal, da bi to spodbudilo večje zaupanje v evropski mehanizem za stabilnost.

Italija ne bo zaprosila za pomoč Med vrstami španske vlade pa se je oblikovalo mnenje, da nekatere evropske države, predvsem Nemčija, želijo prošnji Španije in Italije obravnavati skupaj in ne ločeno, saj bi takšno skupno prošnjo veliko hitreje odobrili nacionalni parlamenti kot ločeni prošnji. Ta namigovanja pa so nemški uradniki že zavrnili, saj po njihovem mnenju takšen načrt sploh ne more delovati.

Pri vsej tej razpravi o tem, ali bo Španija zaprosila za pomoč ali ne, pa Italija ostaja neomajna, saj je italijanski finančni minister Vittorio Grilli zatrdil, da ne potrebujejo pomoči ECB, ker je njen fiskalni položaj močnejši kot pred časom.

Ne spreglejte