Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2013,
20.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Agrokor Mercator Ivica Todorić Toni Balažič

Torek, 18. 6. 2013, 20.27

7 let, 2 meseca

Podpisana pogodba o sodelovanju Agrokorja in Mercatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Agrokor in Mercator sta podpisala pogodbo o sodelovanju, s katero sta opredelila sodelovanje v vmesnem obdobju pred zaključkom transakcije, s katero bo Agrokor pridobil večinski delež v Mercatorju.

V času do izvedbe prodajne pogodbe bo Mercator še naprej posloval samostojno in brez kakršnih koli omejitev, o pomembnih dogodkih, ki bi utegnili vplivati na izvedbo prodajne pogodbe, pa bo obveščal Agrokor. V ta namen bo slednji tudi imenoval skrbnika, ki bo imel pravico opraviti poizvedbe v zvezi s tem.

Pogodba določa, da bo Mercator tudi po pridobitvi nadzora s strani Agrokorja posloval samostojno in postal pristojen za poslovanje celotne skupine v Sloveniji, Srbiji in Črni gori. V obdobju najmanj treh let Agrokorju ne bo zagotavljal kakršnih koli poroštev, garancij, posojil ali jamstev za kakršne koli njegove obveznosti.

Sedež Mercatorja še vsaj deset let v Ljubljani Agrokor se je prav tako zavezal, da bo Mercator še najmanj deset let ostal pravna oseba s sedežem v Ljubljani in z vsemi obstoječimi poslovnimi funkcijami, v tem času bo ohranil tudi znamko Mercator.

Slovenski trgovec še naprej na Ljubljanski borzi, razen če … Z Mercatorjevimi delnicami se bo še najmanj pet let po nakupu trgovalo na Ljubljanski borzi, razen če Agrokor ne bo prej pridobil najmanj 90 odstotkov delnic in bo lahko glasoval za umik.

Dvotirni sistem upravljanja ostaja vsaj še tri leta Mercator bo še najmanj tri leta po nakupu ohranil dvotirni sistem upravljanja z najmanj devetčlanskim nadzornim svetom in štiričlansko upravo. Slednja bo Mercator še naprej vodila samostojno in na lastno odgovornost.

Mercator bo še naprej spoštoval obstoječe kolektivne pogodbe Mercator bo tudi še najmanj tri leta spoštoval obstoječe kolektivne pogodbe in jih ne bo enostransko odpovedal ali spreminjal. Prav tako bo spoštoval pravice delavcev in sveta delavcev ter sindikatov ter pravice delavcev do soupravljanja.

Slovenski dobavitelji še vedno na prodajnih policah V tem triletnem obdobju bodo slovenski dobavitelji zadržali svoj obstoječi položaj na Mercatorjevih prodajnih policah oziroma bodo pridobili pošten delež na prodajnih policah glede na njihovo uspešnost na trgu, je še zapisano v pogodbi, katere vsebino je Mercator objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Pogodbo o sodelovanju sta podpisala predsednik koncerna Agrokor Ivica Todorić in predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič. Gre za zadnjo v fazi realizacije pogodbe za nakup 53,12-odstotnega deleža Mercatorja s strani Agrokorja, ki jo je Todorić s konzorcijem 12 delničarjev podpisal konec preteklega tedna.

Agrokor bo za delnico Mercatorja plačal 120 evrov, kar skupno za 53-odstotni delež družbe pomeni 240 milijonov evrov.

Ne spreglejte