Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2011,
21.10

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

letala

Četrtek, 5. 5. 2011, 21.10

1 leto, 2 meseca

Podpisan sporazum za boljšo rabo zračnega prostora Srednje Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prometni ministri Slovenije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Madžarske ter Slovaške so podpisali sporazum o ustanovitvi funkcionalnega bloka zračnega prostora Srednje Evrope.

Zavezani uresničevanju sporazuma so prepričani, da ta predstavlja pomemben korak na poti do uvedbe enotnega evropskega neba. "Napovedi letalskega prometa so izjemno velike" V zadnjih 20 letih smo na področja upravljanja zračnega prometa priča številnim spremembam, je pojasnil gostitelj, minister za promet Patrick Vlačič. "Napovedi letalskega prometa so izjemno velike in če ne bomo izvedli optimizacij, kakršna je tudi danes podpisan sporazum, potem bomo težko izpolnili pričakovanja potnikov o mobilnosti," je opozoril. Varnejši, učinkovitejši in cenejši zračni promet Spomnil je, da je Evropska komisija leta 2004 dala pobudo za enotno evropsko nebo in izdala prvi paket regulative, s katerim se začenja optimizacija evropskega zračnega prostora. Prepričan je, da bo taka Evropa zagotovila varnejši, učinkovitejši in cenejši zračni promet ter postala vodilna na področju upravljanja zračnega prometa.

"Z današnjim podpisom sporazuma bo nebo brez meja postalo nekoliko bližje," je prepričana avstrijska ministrica za promet, inovacije in tehnologijo Doris Bures. Spomnila je, da se je ideja, da bi 67 zračnih prostorov zreducirali na enega, zaradi preveč različnih nacionalnih razmišljanj izkazala za neizvedljivo, vendar pa se z ustanovitvijo funkcionalnih blokov vendarle približuje temu cilju.

Pridobili naj bi potniki in letalske družbe Kot je pojasnila, bodo od tega imeli koristi tako potniki, saj se bodo časi letov skrajšali, kot sam zračni promet, saj se bodo zmanjšale emisije, ter letalske družbe, ki bodo prihranile pri stroških. Cilj je izboljšati okoliščine za potnike, poenostaviti vsakodnevne procedure in zagotoviti maksimalno učinkovitost ob minimalnih stroških, vendar ne na račun varnosti, je dodal hrvaški državni sekretar na ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo Danijel Mileta.

Figel: Pot ne bo enostavna Rezultat sodelovanja sedmih držav, bo zelo pomembna izboljšava evropskega letalskega prometa na področju varnosti, učinkovitosti, kapacitete poletov in ekologije, je povedal slovaški minister za promet, gradnjo in regionalni razvoj Jan Figel, a dodal, da bo pogoj za to vzajemna koordinacija in uvedba skupnih pravil. "Pot ne bo enostavna in odvisno od vsakega izmed nas je, kako bomo te cilje uresničili," je opozoril.

Da je podpis sporazuma pomemben mejnik in bo potrebno še veliko aktivnosti, da bodo pravni okvir dejansko uresničili, se je strinjal tudi namestnik madžarskega državnega sekretarja za infrastrukturo Tamas Ivan Kovacs, ki je prepričan, da mora funkcionalni blok zračnega prostora Srednje Evrope (FAB CE) biti odprt tudi do ostalih blokov in do tretjih držav.

"Uspešna implementacija projekta bo zahtevala še veliko dela tako na strani države kot na strani ponudnikov letalskih storitev," meni namestnik češkega ministra za promet Ivo Vykydal, podobnega mišljenja pa je tudi minister za komunikacije in promet BiH Rudo Vidović, ki je prepričan, da bo implementacija sporazuma tudi izboljšala položaj države na njeni poti v EU in zvezo Nato.

Sporazum morajo sprejeti še nacionalni parlamenti Vlačič je spomnil, da sporazum sedaj čaka še potrditev v nacionalnih parlamentih. Zelo pomembna za uresničitev pa bo tudi spodbuda pri izvajalcih navigacijskih služb. Direktorji navigacijskih služb omenjenih držav so zato danes že podpisali sporazume o sodelovanju in se zavzeli za njihovo implementacijo.

Funkcionalni blok bo zaživel konec leta 2012 Funkcionalni blok zračnega prostora Srednje Evrope (FAB CE) bo v svoji osnovni obliki zaživel konec leta 2012 in je četrti od predvidenih devetih tovrstnih blokov, v katere bo od prihodnjega leta dalje organiziran evropski zračni prostor.

Ne spreglejte