Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2016,
12.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Elan

Petek, 22. 4. 2016, 12.31

6 let, 6 mesecev

Podjetje, ki se je odreklo šampionu Petru Prevcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

3

Foto: Vid Ponikvar

Begunjski Elan, ki se odpoveduje sponzorstvu Petra Prevca in drugih naših skakalcev, je imel lani 71 milijonov prihodkov in 3,8 milijona evrov dobička. Smučarski program predstavlja le manjši del njihovih dejavnosti.

Iz Smučarske zveze Slovenije (SZS) so pred nekaj urami sporočili, da imajo rešitev za izpad sponzorstva naših smučarskih skakalcev, ki se je zgodil po tem, ko je sodelovanje odpovedal begunjski Elan. "Elanke" utegne zamenjati nova blagovna znamka, pravijo in dodajajo, da se je vodstvo skakalcev in nordijskih kombinatorcev sestalo z delovno skupino, ki pripravlja vse potrebno za prevzem skakalnih smuči, ki jih je do zdaj izdeloval Elan. 

Ta je lani poleti iz rok večinskega lastnika SDH in preostalih udeleženih prešel v stoodstotno last finančnih skladov Merrill Lynch International in Wiltan Enterprises Limited. Novega lastnika za najprepoznavnejšega slovenskega proizvajalca športne opreme so iskali štiri leta. Mediji so lani pisali, da bosta nova lastnika, oba nestrateška, Elan čez nekaj let verjetno prodala naprej. Govorilo se je tudi o tem, da bi lahko prihodnji strateški lastnik del proizvodnje lahko preselil v tujino.

Kako so prodajali Elan

V začetku 90. let preteklega stoletja je Elan kupila Privredna Banka Zagreb (PBZ), vendar obdobje pod njenim lastništvom ni bilo preveč uspešno. Leta 2000 je podjetje prešlo v last Slovenske izvozne družbe in ta ga je rešila pred propadom, sicer bi v Sloveniji na cesti ostalo 750 ljudi.

Po desetletju poslovnih težav je leta 2008 država Elanu pomagala z desetimi milijoni evrov. Evropska komisija je pozneje ugotovila, da je šlo za nedovoljeno denarno pomoč in zahtevala, naj Elan ta denar vrne.

Zgodovina Elana  

- Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1949.
- Po osamosvojitvi ga je kupila Privredna Banka Zagreb.
- Leta 2000 ga je kupila Slovenska izvozna družba.
- Leta 2008 je zaradi skoraj dveh desetletij slabega poslovanja država v podjetje vložila 12 milijonov evrov, za katere je Evropska komisija pozneje ugotovila, da je šlo za nedovoljeno državno pomoč. Ker bi vrnitev tega denarja povzročila propad podjetja, je komisija dovolila odlog plačila, dokler podjetje ne bo privatizirano.
- Izvedli so več poskusov prodaje podjetja, uspešni so bili šele lani julija, ko sta ga kupila ameriška Bank of America Merrill Lynch (4,9-odstotni delež) in ruski sklad Wiltan Enterprises (95,1-odstotni delež).
- Elan je septembra 2015 vrnil državno pomoč.

Zahteva SID banke za popravek, 28. aprila 2016: Slovenska izvozna družba (SID), ki se je kasneje preoblikovala v SID banko, d. d., Ljubljana, nikoli ni kupila družbe Elan.

 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Ker Elan ni bil sposoben vrniti denarja, je Evropska komisija Sloveniji odobrila odlog plačila, dokler podjetje ne bo privatizirano. Po več neuspešnih prodajah, ki so bile posledica tožbenih zahtevkov nekdanjih menedžerjev in slabih poslovnih rezultatov, je Družba za upravljanje terjatev bank spomladi svojih 14,3 milijona evrov terjatev do Elana prodala Merrill Lynch International in Wiltan Enterprises Limited. Novi lastnik je vrnil tudi osem milijonov evrov finančne pomoči, za katero je Evropska komisija ugotovila, da je bila neutemeljena.

Skupina Elan je v letu 2014 ustvarila za štiri odstotke več prihodkov od prodaje kot leto prej. Tako je po letih reorganizacije in prilagajanj novim razmeram in finančni krizi obrnila trend upadanja prihodkov. Leta 2014 so prvič po letu 2009 ustvarili milijon evrov čistega dobička in znižali zadolženost glede na denarni tok.

Elan niso samo smuči

Podjetja v skupini Elan – tri v Sloveniji ter distribucijska podjetja v štirih državah po svetu – proizvajajo:

-       smuči in snežne deske,

-       jadrnice,

-       opremo za športne objekte,

-       sedalne sisteme, tribune,

-       sestavne dele za vetrne elektrarne.

Zimska dejavnost Elana je vezana na proizvodnjo smuči in snežnih desk. Leta 2014 so izdelali 365 tisoč parov smuči, večino pod lastno blagovno znamko. Elanove smuči imajo na svetu osemodstotni delež, znani so po carving smučeh, ki so jih razvili leta 1988. Elan Inventa proizvaja opremo za športne objekte, sedalne sisteme in tribune. Od leta 2009 proizvajajo tudi sestavne dele za vetrne elektrarne, pri tem sodelujejo s koncernom Siemens.

Nekoč velikan, danes …

Elan je velik pečat pustil tudi v tekmovalnem športu, predvsem v smučarskih skokih in alpskem smučanju, a se je delež tekmovalcev na "elankah" v zadnjih letih vidno zmanjševal. 

Že res, da sta z Elanom veliki globus v nedavno končani sezoni osvojila skakalca Peter Prevc in Sara Takanaši. Poleg njiju so z Elanom elan iskali še Domen in Cene Prevc, Nejc Dežman, Jaka Hvala, Katja Požun, Ema Klinec … A to je vsekakor manj kot v zlatih letih, ko je bil Elan za mnogo skakalnih taborov nesporna prva izbira.

Še večji padec pa je Elan, nekdaj opremljevalec Bojana Križaja, Mateje Svet in Ingemarja Stenmarka, doživel v alpskem smučanju. Vsi najboljši slovenski smučarji nastopajo na smučeh tujega opremljevalca, pri dekletih pa je v pretekli zimi Elanovo čast branila le Tina Robnik. Tudi med tujimi tekmovalci je malo zares uveljavljenih imen. Edini z veljavo v svetovnem pokalu na smučeh begunjskega proizvajalca je bil v zadnji sezoni Italijan Massimiliano Blardone.

Poleg smučarjev skakalcev na čelu s Petrom Prevcem je bil tako največji tekmovalni ambasador Elana tekmovalec prostega sloga Filip Flisar.

Ne spreglejte