Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
10.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 10.38

7 let, 2 meseca

Podizvajalci pozivajo k sankcioniranju delovanja Darsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Društvo podizvajalcev je več institucij pozvalo, da do 15. septembra zavzamejo stališče in ukrepe do ravnanja Darsa v odnosu do podizvajalcev.

Podizvajalci, ki se že mesece borijo za poplačilo opravljenih del pri gradnji avtocest, so poziv na službo vlado za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ministrstvi za finance in za promet, komisijo za preprečevanje korupcije in računsko sodišče posredovali danes, potem ko je v javnosti zaokrožila informacija, da naj bi Dars pri gradnji predora Markovec brez razpisa podpisal novo pogodbo. Nov protokol o nadaljevanju del z le enim članom konzorcija Kot je poročala RTV Slovenija, naj bi vodstvo Darsa, potem ko družba CPM ni mogla več nadaljevati del, podpisalo nov protokol o nadaljevanju del na projektu Markovec z le enim članom konzorcija, družbo AlpineBau, in to v obliki, ki v nekaterih točkah bistveno odstopa od prvotne pogodbe. Ostro obsojajo ravnanje Darsa Podizvajalci ostro obsojajo ravnanje Darsa v primeru podpisa skrivnega protokola z družbo AlpineBau in upravo Darsa pozivajo k odstopu. Od vlade pa pričakujejo, da bo od uprave družbe terjala tudi kazensko, ne le politično odgovornost, je zapisal predsednik Društva podizvajalcev Mirko Požar.

V Darsu so spomnili, da so po propadu CPM protokol o nadaljevanju del na Markovcu podpisali z AlpineBau, ki ni sporen in ni bil podpisan na skrivaj, še manj pa protipravno. Dars je protokol podpisal na podlagi zakona, zaradi insolventnosti CPM pa zgolj zahteval celotno izpolnitev pogodbenih obveznosti od drugega solidarnega dolžnika in pogodbenega partnerja, družbe AlpineBau.

Dars: Vsa določila gradbene pogodbe ostajajo v veljavi Protokol o nadaljevanju del s strani AlpineBau je izrecno določil, da ostajajo vsa določila gradbene pogodbe v veljavi, zato logično ostajajo v veljavi tudi določila pogodbe in razpisne dokumentacije, ki se nanašajo na poplačila podizvajalcev, navajajo v Darsu.

V gradbeni pogodbi je določeno, da bo izvršena dela naročnik plačeval izvajalcu, to je po podpisu protokola družba AlpineBau. Prav tako je v gradbeni pogodbi določeno, da v primeru, ko izvajalec dela s podizvajalcem, izvajalec pooblašča naročnika, da na podlagi potrjenega računa plačuje podizvajalcu.

Cena del še vedno v okviru 64,5 milijona evrov "S sklenitvijo omenjenega protokola in nadaljevanjem del smo se v Darsu izognili postopkom novega razpisa, kar pa bi nedvomno podaljšalo čas izgradnje in povečalo ceno izgradnje predora Markovec," poudarjajo v družbi, kjer dodajajo, da je cena del še vedno v okviru 64,5 milijona evrov, kot določa pogodba, sklenjena konec leta 2009. Morebitne podražitve bi lahko temeljile samo na osnovi strokovno argumentiranih vlog izvajalca.

Društvo podizvajalcev je poziv k ukrepanju tokrat posredovalo na omenjene institucije, pri tem pa navedlo, da bi neukrepanje in nesankcioniranje delovanja Darsa predstavljalo poraz pravne, socialne in razvojno naravnane države.

"Pustiti na cedilu podizvajalce pomeni ... " "Pustiti na cedilu podizvajalce pomeni odtujiti 100 kilometrov neplačanih avtocest, ogroziti 500 delovnih mest in poslati v gotovo gospodarsko smrt 30 malih gradbenih podjetij, ki bi lahko bila steber oživitve slovenskega gospodarstva in vir neposrednih prihodkov v državni proračun. Pustiti na cedilu podizvajalce pomeni naložiti davkoplačevalcem breme odškodnin, ki jih bo prisiljena izplačati država po končanih tožbah ter breme vračila kohezijskih sredstev, ki stokrat presegajo današnji dolg do podizvajalcev," poudarja Požar.

Društvo podizvajalcev stališče in ukrepe pristojnih institucij pričakuje v dveh tednih, če pa bi se sredi septembra izkazalo, da institucije ne morejo pomagati, pa "bomo morali pomoč poiskati v širšem evropskem prostoru".

Ne spreglejte