Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 2. 2011,
13.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 17. 2. 2011, 13.37

7 let, 2 meseca

Podizvajalci pisali vladi zaradi neplačil pri gradnji pomurske avtoceste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Združenje izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu je na premiera Boruta Pahorja naslovilo pismo v zvezi s problematiko nepoplačila pri gradnji pomurske avtoceste.

Kot navajajo, je za zaplete v zvezi s plačilom kriv Dars, ob tem pa se sprašujejo, zakaj pri vsem tem tako pasivna in ravnodušna drža države, ki je lastnica družbe.

Številni podizvajalci v resnih težavah Podizvajalci so v obdobju od 2007 do 2010 po veljavnih pogodbah z družbo SCT izvajali dela na pomurski avtocesti, naročnik del pa je bila Družba za avtoceste v RS (Dars). V letu 2009 so se začeli pojavljati problemi z neplačilom opravljenih del podizvajalcem, ki so se od takrat le še stopnjevali. Neplačevanje je na desetine podizvajalcev privedlo do insolvenčnih postopkov.

Podizvajalci se sprašujejo, kako je to mogoče, ob tem pa trdijo, da je za tak položaj kriv Dars, ki je na javnem razpisu za glavnega izvajalca del izbral SCT. Dars je po navedbah podizvajalcev izvajal plačila družbi SCT, ne da bi pri tem preverjal, ali SCT poplačuje svoje podizvajalce.

"Odklanjanje plačil s strani Darsa popolnoma neutemeljeno" Kot navajajo podizvajalci, se Dars svoje odgovornosti neplačila podizvajalcem očitno zaveda, saj sicer na svoji spletni strani ne bi objavil obrazca za podizvajalce, ki naj ga ti uporabijo pri uveljavljanju zahtevkov za neposredna plačila. Izjave predsednice uprave Darsa Mateje Duhovnik, da bo Dars poravnal nesporne terjatve do podizvajalcev, so po mnenju združenja neresne in zavajajoče, saj se Dars na pisne zahtevke podizvajalcev sploh ne odziva.

Podizvajalci poudarjajo, da bi Dars lahko poravnal terjatve do podizvajalcev iz naslova bančnih garancij na prvi poziv za dobro izpolnitev pogodbenih obveznosti ali iz naslova petodstotnega zadržanega zneska od vrednosti celotne pogodbe. Če Dars ni zadržal petodstotnega zneska od vrednosti pogodb in je SCT poplačal v celoti, "je to storil brez podlage in v nasprotju s pogodbenimi določili". Tudi zaradi tega je odklanjanje plačil podizvajalcem s strani Darsa popolnoma neutemeljeno, poudarjajo.

Darsa po mnenju podizvajalcev očitno ne moti niti dejstvo, da za pomursko avtocesto tudi zaradi problematike nepoplačil še ni pridobil uporabnega dovoljenja. Po drugi strani pa Dars za uporabo te ceste, za katero je vprašljiv obstoj veljavnega gradbenega dovoljenja, zahteva uporabo vinjet in cestnin, ki jih morajo uporabniki pod grožnjo visoke kazni plačati vnaprej.

Zakaj je drža države v tem primeru tako pasivna? Podizvajalci se sprašujejo, zakaj je drža države v tem primeru tako pasivna in ravnodušna, saj je Dars v njeni 100-odstotni lasti in proračunski uporabnik. "Mar je državi res vseeno, na kakšen način poslujejo njena podjetja in kako se porablja davkoplačevalski denar? Ali je državi res vseeno, ali propadejo ali preživijo številna podjetja, ki poslujejo v Sloveniji?" se sprašujejo v združenju izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu, ki mu predseduje Mirko Požar.

"Čas je, da vsi odgovorni končno spoznajo resnost in razsežnost nastale situacije, za katero rešitev obstoji. Potrebno jo je le udejanjiti, preden bo prepozno in ne bo več česar reševati," še poudarjajo podizvajalci.

Ne spreglejte