Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
11.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 11.02

7 let, 2 meseca

Podizvajalci avtocestnih gradenj napovedali protest pred Darsom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Združenje izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije pri GZS je za ponedeljek ob 10. uri napovedalo javni shod pred upravo Darsa v Ljubljani.

Ta ni izpolnil sklepov o poplačilu podizvajalcev pri gradnji avtocest. Na shodu pričakujejo med 100 in 150 udeležencev. Udeleženci shoda, ki bo trajal približno eno uro, bodo upravi Družbe za avtoceste v RS (Dars) predali protestno peticijo zoper nespoštovanje pogodbe do plačila podizvajalcev, je povedala predstavnica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Bojana Zarnik.

Neplačilo opravljenih del

Podizvajalci so v obdobju od 2007 do 2010 po veljavnih pogodbah z družbo SCT izvajali dela na pomurski avtocesti, naročnik del pa je bil Dars. V letu 2009 so se začeli pojavljati problemi z neplačilom opravljenih del podizvajalcem, ki so se od takrat le še stopnjevali. Neplačevanje je na desetine podizvajalcev privedlo do insolvenčnih postopkov, so v pismu vladi že februarja opozarjali podizvajalci.

Podizvajalci: Dars bi lahko poravnal terjatve Dars je po navedbah podizvajalcev izvajal plačila družbi SCT, ne da bi pri tem preverjal, ali SCT poplačuje svoje podizvajalce. Podizvajalci poudarjajo, da bi Dars lahko poravnal terjatve do podizvajalcev iz naslova bančnih garancij na prvi poziv za dobro izpolnitev pogodbenih obveznosti ali iz naslova petodstotnega zadržanega zneska od vrednosti celotne pogodbe.

Brez udeležbe na seji parlamentarne komisije

Predstavniki Darsa, družbe SCT in Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS se sicer v četrtek niso udeležili seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, ki obravnava problematiko poplačil podizvajalcev pri gradnji pomurske avtoceste.

Tožbe proti odgovornim na Darsu Ker problematika poplačila podizvajalcev še vedno ni rešena, podizvajalci pa že napovedujejo tožbe proti odgovornim na Darsu, predsednik komisije Andrej Vizjak razmišlja, da bi komisija pripravila ustrezno gradivo za kazenske ovadbe zoper odgovorne, ki so po njegovem prepričanju opustili določene aktivnosti za poplačilo podizvajalcev.

Ne spreglejte