Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 12. 2011,
15.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nepremičnine

Torek, 27. 12. 2011, 15.14

6 let, 6 mesecev

Podatki o vrednosti nepremičnin že dostopni na spletu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Geodetska uprava RS (Gurs) je na portalu Prostor objavila posplošeno tržno vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji.

Lastniki bodo obvestila za svoje nepremičnine prejeli prihodnje leto, podrobnosti pa bo vodstvo geodetske uprave predstavilo v sredo na novinarski konferenci.

Obvestila bodo poslana prihodnje leto Do podatkov je mogoče dostopati preko povezave tukaj.

Republiška geodetska uprava je posplošeno tržno vrednost nepremičninam določil potem, ko je vlada novembra sprejela uredbo o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin.

V Sloveniji je skupaj nekaj več kot šest milijonov nepremičnin Uredba je omogočila izvedbo generalnega vrednotenja nepremičnin in prvi pripis posplošene tržne vrednosti vsem nepremičninam v registru nepremičnin na dan 1. julij 2010. Lastniki nepremičnin so bili namreč že pred skoraj letom dni seznanjeni s poskusno izračunano vrednostjo nepremičnin natanko na ta dan.

Poskusno so nepremičninam vrednost izračunali potem, ko je geodetska uprava med decembrom 2006 in avgustom 2007 na terenu izvedla popis nepremičnin. Po teh podatkih je v Sloveniji skupaj nekaj več kot šest milijonov nepremičnin, ki so v lasti 1,2 milijona ljudi.

Davek na nepremičnine ne bo uveden pred letom 2013 Vsi lastniki bodo obvestilo o končni izračunani vrednosti nepremičnine prejeli po pošti, naj pa ne bo več mogoče podati ugovora. Generalni direktor Gursa Aleš Seliškar pričakuje, da bodo obvestila poslana prihodnje leto, pri čemer pa bo potreben denar - za tisk in pošiljanje okoli 500.000 evrov - še treba zagotoviti.

Podatke bo mogoče uporabljati s 1. januarjem 2012, in sicer za različne namene. Tako se med drugim z novim letom začneta uporabljati dva zakona s področja socialnih prejemkov, na podlagi katerih se pri ugotavljanju materialnega položaja oseb, ki so upravičene do teh sredstev, upošteva njihov dohodek in premoženje. Podatke bodo uporabili tudi za izračun davka na nepremičnine, ki pa ne bo uveden pred letom 2013.

Ne spreglejte