Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 7. 2017,
10.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

8

Natisni članek

Ante Ramljak Zdravko Počivalšek Agrokor Mercator

Torek, 18. 7. 2017, 10.28

6 let, 6 mesecev

Je Sberbank želel Agrokorju zaseči večino Mercatorja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

8

German Gref | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kaj o informacijah, da so želeli Agrokorju zaseči večino delnic Mercatorja, pravijo v Sberbank, največji upnici hrvaškega koncerna, ki jo je na Hrvaškem izigral pooblaščenec hrvaške države v Agrokorju Ante Ramljak?

V ruski Sberbank, največji bančni upnici Agrokorja, danes niso ne potrdili ne zanikali, da so po zasegu dobrih 18 odstotkov delnic Mercatorja, ki so bile neposredno v lasti Ivice Todorića, želeli zaseči še Agrokorjev večinski paket Mercatorjevih delnic.

Sberbank je v začetku julija postala druga največja lastnica Mercatorja. | Foto: Reuters Sberbank je v začetku julija postala druga največja lastnica Mercatorja. Foto: Reuters "Vaših vprašanj ne bomo komentirali," so sporočili s sedeža Sberbank v Moskvi. Zanimalo nas je:

-  Ali lahko potrdijo ali zanikajo, da je Sberbank želela oziroma načrtovala zaseg Agrokorjevih delnic Mercatorja?

-  Če, na katerem sodišču je Sberbank vložila takšno zahtevo?

-  S katerimi bo Sberbank v prihodnje zavarovala svoje interese v povezavi z Agrokorjem? 

-  Kako komentirajo petkovo odločitev okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je priznalo Agrokorjev insolvenčni postopek v Sloveniji, s čimer je bankam in ostalim upnikom tega hrvaškega koncerna onemogočilo zasege delnic Mercatorja v lasti Agrokorja?


Preberite več:

Rusi imajo dovolj, Agrokorju ne bodo več dajali denarja


Kaj ščiti Agrokor

Spomnimo, Sberbank je v začetku julija postala druga največja lastnica Mercatorja. Sama sebi je namreč prodala dobrih 18 odstotkov delnic, ki jih je pred tem zasegla nizozemski družbi Agrokor Investments v lasti Ivice Todorića.

Tudi zato je bilo po petkovi odločitvi ljubljanskega sodišča, s katero je Mercator de facto prešel pod "Lex Agrokor" (poseben zakon za reševanje Agrokorja, ki ga je aprila sprejela hrvaška vlada), mogoče slišati informacije, da je imela Sberbank iste načrte tudi z delnicami Mercatorja, ki so v lasti Agrokorja.

Te špekulacije so dodatno okrepili v Agrokorju. Vložitev zahteve za priznanje tujega insolvenčnega postopka v Sloveniji so namreč utemeljili s ščitenjem Mercatorja pred rubežem njihovih upnikov. Da Mercator ostaja ujet v Agrokorju oziroma najverjetneje njegovi stečajni masi, je za hrvaški koncern pomembno zaradi dveh razlogov:

-  ker lahko z njegovim potencialnim finančnim in poslovnim izčrpavanje pomaga drugim družbam iz poslovnega sistema Agrokor,

-  ker je Mercator edino večje podjetje v skupini, ki ni obremenjeno z jamstvi do matične družbe, zato je kot tak prvi kandidat za prodajo.

Kdo vse ima vpisano zastavno pravico na Agrokorjevih delnicah Mercatorja, ni znano. 

Sberbank je ostala na suhem

Sberbank je sicer kot največja finančna upnica Agrokorja po zadnjem dogovoru, ki ga je njegov izredni upravitelj Ante Ramljak sklenil s konzorcijem financerjev, ostala na suhem. Čeprav je s finančno injekcijo Agrokor tik pred začetkom njegovega potopa rešila pred stečajem, so se v vrsto za poplačilo po dogovoru s hrvaško državo pred njo prerinili drugi upniki.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo, zagotavlja, da je Mercator varen pred izčrpavanjem Agrokorja. | Foto: Ana Kovač Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo, zagotavlja, da je Mercator varen pred izčrpavanjem Agrokorja. Foto: Ana Kovač Pri tem velja opozoriti tudi na dvojne signale, ki jih v povezavi z Mercatorjem v javni eter pošilja slovenska država. Medtem ko se minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek srečuje s predstavniki Sberbank, s katerimi govori tudi o Mercatorju, je isti minister na današnji novinarski konferenci poudaril, da petkov sklep ljubljanskega sodišča ne bo imel nobenega vpliva na Mercator.

Še več, celo prepričan je, da je z rubežem, ki ga je izpeljala Sberbank, Agrokorjev vpliv v Mercatorju manjši in da koncern ne obvladuje več treh četrtin lastništva. Počivalšek je tako očitno pozabil, da je Sberbank zasegla Todorićeve in ne Agrokorjeve delnice Mercatorja. Prav tako, da hrvaški pokojninski skladi, ki so vsa leta tlakovali pot v lastništvo Mercatorja, na fiduciarnih računih za Agrokor še vedno hranijo deset odstotkov delnic Mercatorja.

Video: Planet TV

Počivalšek: ne bo učinka na vodenje Mercatorja

"Sklep ne bo imel učinka na vodenje Mercatorja. Še naprej ga bo vodila uprava Mercatorja, v kateri je tudi pooblaščenec Gregor Planteu. Še naprej bomo tudi bdeli nad poslovanjem Mercatorja. Sklep ne bo vplival na Lex Mercator," je danes dejal gospodarski minister in dodal, da preučujejo možnosti za pritožbo, saj gre za javni interes.

Agrokor. | Foto: STA , Foto: STA , Tako se je Počivalšek danes odzval na odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je insolventnost Agrokorja, večinskega lastnika Mercatorja, priznalo kot glavni postopek. V praksi to pomeni, da bo imel Ante Ramljak kot izredni upravitelj Agrokorja prvo in tudi zadnjo besedo pri odločitvah o premoženju tega hrvaškega koncerna v Sloveniji.

Tako bo:

-     lahko upravljal ali po potrebi prodajal Mercator oz. posamezne dele njegovega premoženja, recimo srbsko družbo Mercator-S, 

-     imel neposredni dostop do slovenskega sodišča.

"Gre za pomembno temo, zato jo je treba temeljito preučiti." Ker Agrokor nima več treh četrtin lastništva v Mercatorju, se Počivalšku zdi Mercator bolj varen. Zatrjuje, da se položaj slovenskih upnikov ne poslabšuje. Prepričan je, da se je njihov položaj v zadnjih tednih celo izboljšal. Na kakšen način, ni povedal.

Po njegovem mnenju imenovanje vladnega pooblaščenca v Mercatorju Planteua že daje rezultate. Je zadovoljen z njegovim delom? "Planteu prvega poročila še ni napisal, ima še čas. Lahko rečem, da se v tem času ni zgodilo nič takega, kar bi pritegnilo našo pozornost."

Dogajanje je v oddaji Danes na Planet TV pojasnjeval novinar Primož Cirman:

"Nehajmo govoriti o stečaju Mercatorja"

Na vprašanje, kako bo dejstvo, da ima Mercator bankrotiranega lastnika in da se utegne zgoditi, da bo postal del stečajne mase Agrokorja, vplivalo na prihodnja pogajanja z bankami o nadaljnjem financiranju, je Počivalšek odgovoril: "Mercator je delujoče podjetje. Nehajmo govoriti o stečaju družbe. Vsa naša energija je posvečena temu, da zagotovimo uspešno poslovanje Mercatorja."

Ante Ramljak, prvi mož Agrokorja | Foto: STA , Ante Ramljak, prvi mož Agrokorja Foto: STA , Iz vrst bank je namreč že slišati, da bodo zahtevale nov reprogram posojil Mercatorja, saj mu likvidnostni položaj otežuje poravnavanje obveznosti do bank. Poleg tega že krši dogovorjene zaveze o zmanjševanju zadolženosti ter razmerju med dolgovi in denarnim tokom iz poslovanja.

Kot je znano, je Počivalšek zaradi zaščite Mercatorja pred izčrpavanjem Agrokorja pripravil Lex Mercator, na podlagi katerega je lahko vlada v upravo Mercatorja imenovala svojega člana Planteua.

Na vprašanje, ali se bo Slovenija kot stranka v postopku pred Evropsko komisijo pridružila presoji, ali Lex Agrokor predstavlja nedovoljeno državno pomoč, minister ni hotel odgovoriti. 


Preberite še:

Kdo bo lastnik Mercatorja? Od petka imajo Hrvati zadnjo besedo. #video

Ramljakov udarec: Mercator prehaja pod Lex Agrokor


Kako so nam Hrvati vsilili Lex Agrokor

Nekatere glavne posledice petkovega sklepa ljubljanskega sodišča:

Mercator | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak - Upniki od petka Agrokorju ne morejo zaseči delnic Mercatorja, ker po sprejetju priznanja tujega insolvenčnega postopka nad premoženjem hrvaškega koncerna v Sloveniji, med katero spada večinski delež Mercatorja, ni mogoče sprožati postopkov izvršbe ali zavarovanj.

Kdo so ti upniki, ni jasno. Ruska Sberbank je prejšnji mesec že zasegla 18-odstotni delež slovenskega trgovca v posredni lasti Ivice Todorića. Če je res želela zaseči tudi večinski delež Mercatorja, ki je v lasti Agrokorja, kot se je ugibalo v zadnjih dneh, tega ne bo mogla več storiti.

Tudi Agrokor je sporočil, da sklep sodišča pomeni dodatno zaščito Mercatorja, saj naj bi ščitil "pred morebitnimi poskusi upnikov, da svoj delež poplačajo iz Agrokorjevega lastništva Mercatorja".

- Mercator je de facto padel pod Lex Agrokor. Na Hrvaškem insolvenčnega postopka v Agrokorju ne vodijo po stečajni zakonodaji, ampak posebnem zakonu, imenovanem Lex Agrokor. "Tujo sodno odločbo", na katero se nanaša sklep slovenskega sodišča, pa je zagrebško sodišče sprejelo prav na podlagi Lex Agrokorja.

To pomeni, da bo vsak sklep hrvaškega sodišča, ki ga bo to sprejelo o Agrokorju, po novem veljal tudi v Sloveniji. O tem, kdo bo lastnik Mercatorja, bo po novem odločal izključno Ramljak oziroma začasni upniški odbor Agrokorja. To pomeni, da kakršnikoli pogovori vodilnih predstavnikov slovenske države o prihodnosti Mercatorja pravzaprav nimajo smisla. 

Ramljakove odločitve bo potrjevalo sodišče na Hrvaškem. Tudi v primeru stečaja hrvaškega koncerna bo Mercator zaradi zvezanih rok zastavnih upnikov ostal ujet v njegovi stečajni masi.

Ne spreglejte