Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
9.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 9.05

7 let, 2 meseca

Pobegniti pred posojilom v frankih?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Šibkost evroobmočja in moč švicarskega gospodarstva ne pomeni nič dobrega za tiste Slovence, ki imajo posojila v švicarskih frankih. Vendar to ne pomeni, da morajo vsi posojila zamenjati za evrska.

Zaradi nizke inflacije, majhnega proračunskega primanjkljaja in majhnega državnega dolga v Švici ter odmevnih težav evroobmočja in ZDA, so številni investitorji našli zatočišče v švicarskem franku. Ta je v primerjavi z evrom v letu 2010 pridobil 18,7 odstotka vrednosti, razlika pa je letos še narasla. Netvegan kredit je v isti valuti kot vaša plača To je za Slovence, ki odplačujejo posojila v švicarskih frankih, slabo. V Sloveniji je v švicarskih frankih 22 odstotkov stanovanjih posojil. Dajale so jih predvsem banke v tuji lasti, nekaj manj velike slovenske banke, majhne banke skorajda ne. V Sloveniji je kredit v švicarskih frankih že več let težko dobili. Odgovore smo dobili od dvanajstih bank, ki delujejo v Sloveniji in prav nobena ne ponuja kreditov v švicarskih frankih.

Vsak kredit, ki ni najet v valuti, v kateri dobivate plačo, je izpostavljen tečajnemu tveganju. Banke zagotavljajo, da so na to kreditojemalce opozarjale.

Potrebna je individualna presoja Bi morali zamenjati kredit v švicarskih frankih za kredit v evrih? Potrebna je individualna presoja posameznega primera, so bile soglasne banke. "Enotnega odgovora preprosto ni mogoče dati," se strinja profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani Mojmir Mrak.

Pri kratkoročnih kreditih z majhnimi zneski menjava verjetno ni smiselna, saj boste imeli z menjavo kredita dodatne stroške.

Predčasno odplačilo stane Če vaše posojilo vključuje možnost konverzije, boste morali plačati stroške aneksa, ki znašajo od 50 do 100 evrov.

Če ne, pa boste morali star kredit odplačati, verjetno tako, da boste vzeli nov kredit v evrih. Tu bo potrebna podrobna primerjava starega in novega kredita. V vsakem primeru pa boste morali plačati stroške predčasnega odplačila.

Če z novim kreditom odplačate stari kredit, znašajo stroški predčasnega odplačila okoli deset evrov. Če kredit v švicarskih frankih odplačate brez najema novega kredita, boste morali plačati znesek, ki je enak polovičnemu znesku stroškov odobritve. Pri hipotekarnem kreditu boste nosili še stroške notarja in zemljiške knjige.

Kateremu vedeževalcu verjamete? Za vašo odločitev je najpomembnejše, katerim napovedim o gibanjih tečaja švicarskega franka in evra verjamete. "Nerealno je pričakovati, da se bo evro proti franku v naslednjem letu ali dveh krepil. Kako bo na dolgi rok, pa je vprašanje za vedeževalce," pravi Mrak.

Težavam v evroobmočju ni videti konca, vprašanje pa je, kaj bo naredila švicarska centralna banka (SNB). Napovedali so sicer, da na trg ne bodo posegali, ampak ker močan frank zmanjšuje konkurenčnost švicarskih izvoznikov, je SNB pod velikim pritiskom.

Poleg tega je švicarski frank po ocenah organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v primerjavi z evrom precenjen za 42 odstotkov, v primerjavi z dolarjem pa za 44 odstotkov.

"Ne, odločitev zagotovo ni lahka," je o tistih, ki se odločajo o zamenjavi kredita, povedal Mrak.

Ne spreglejte