Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
7. 4. 2010,
11.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 7. 4. 2010, 11.05

7 let, 2 meseca

Po slovenskih avtocestah znova gradbišča in zapore

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na dolenjskem kraku avtoceste bodo danes do 12. ure zaključili postavljanje zapore med Višnjo Goro in Bičem, do konca tedna pa bodo začeli dela tudi na štajerski avtocesti.

Obnovitvena dela na obeh polovicah dolenjske avtoceste za cestninsko postajo Dob v smeri Novega mesta bodo zaključena predvidoma sredi junija, druga faza od cestninske postaje Dob proti Ljubljani pa bo prav tako na obeh polovicah avtoceste potekala predvidoma jeseni.

Poldrugi mesec za odpravo napak v garancijski dobi

V času del bo promet potekal po treh zoženih prometnih pasovih, dva v eno smer in eden v nasprotno, ob koncih tedna pa bodo lahko določili dva pasova v smeri povečanega prometa, so za SiOL pojasnili na DARS-u.

Na dolenjskem avtocestnem gradbišču bo izvajalec Primorje v dolžini 2,3 kilometra preplastil in ojačil vozišče v okviru odprave napak v garancijski dobi – tako ta dela na odseku, zgrajenem leta 2000, ne bodo strošek avtocestnega vzdrževalca DARS.

Vseh datumov še ne morejo točno napovedati

Ta dela, kot tudi ostala, ki se bodo začela te dni, bodo potekala na odsekih, ki so po strokovnih merilih označeni kot najbolj dotrajani, postopki oddaje del za drugo kategorijo bodo stekli letos, pri čimer bo večina teh del opravljena v prihodnjem letu. Točnih datumov začetka vseh letošnjih obnovitvenih del na slovenskih avtocestah ne morejo napovedati tudi zato, ker v nekaterih primerih postopki naročanja še niso zaključeni.

Tudi na Štajerskem se bo začelo te dni

Predvidoma v soboto bodo začeli postavljati zaporo na nadvozih Slovenske Konjice in Tepanje na odseku štajerske ceste med izvozoma Slovenske Konjice in Dramlje, ki je bil zgrajen leta 1996. V približno petdesetih dneh del na omenjenih nadvozih ne pričakujejo zastojev, saj bo promet v vsaki smeri potekal po dveh zoženih prometnih pasovih.

Na viaduktu Škedenj do sredine junija gotovo zastoji

Precej drugače bo le nekaj kilometrov stran. Teden dni pozneje, torej v soboto, 17. aprila, bodo na istem avtocestnem odseku začeli s sanacijo prekladne konstrukcije na viaduktu Škedenj, kar naj bi trajalo predvidoma dva meseca. »Zaradi tehničnih značilnosti ceste skozi ta del škedenjske doline ni bilo mogoče drugače projektirati zapore in bo promet potekal dvosmerno po polovici avtoceste, en pas v vsako smer,« so nam pojasnili na DARS-u. Na tem gradbišču, kjer odpravljajo napake ob izteku garancijske dobe, pričakujejo zastoje zlasti ob prometnih konicah.

Med Arjo vasjo in Vranskim manjše in krajše sanacije

Zastoje ob konicah lahko pričakujemo tudi med sanacijami dilatacij na krajših mostovih, podvozih in prepustih na odseku Arja vas-Vransko. Ta dela naj bi izvajali v terminih med večjimi obnovami, tako trenutno že potekajo tovrstna dela nekaj sto metrov od cestninske postaje Vransko proti Celju in pred predorom Podmilj v smeri proti Celju. Gre za razmeroma kratke zapore tudi po obdobju trajanja, pravijo v DARS-u, saj bodo sanacije na omenjenih gradbiščih zaključili predvidoma najpozneje v naslednjem tednu.

Na Primorskem se bo začelo konec maja

Na odseku Divača-Kozina, zgrajenem pred 12 leti, bodo predvidoma konec maja obnovili in ojačili vozišče. V približno poldrugem mesecu del ne pričakujejo zastojev, saj bo zapora podobna kot na dolenjski avtocesti: dva zožena pasova v eno smer in en zožen pas v nasprotni, pri čemer bodo ob koncih tedna vzpostavili dva pasova v smeri povečanega prometa. Ta dela naj bi se, tako pojasnjuje DARS, končala pred začetkom glavne turistične sezone.

Poleti konec obnove ljubljanskega obroča

Obnovo vozišča na 22 let starem odseku ljubljanske južne obvoznice med Dolenjsko in Barjansko cesto načrtujejo za julij in avgust, saj so v teh mesecih, so nam pojasnili na DARS-u, prometne obremenitve na ljubljanskem obroču najmanjše. Ker bo promet potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer, zamud ne pričakujejo. Z zaključkom obnove na tem odseku pa bo zaključena obnova ljubljanske južne obvoznice, ki so jo postopoma izvajali zadnjih nekaj sezon.

Poleti delno zaprt priključek Celje center

Med izvozoma Dramlje in Celje ter na mostu Hudinja bodo v drugi polovici julija in v avgustu obnovili in ojačili vozišče. Ker bodo v obe smeri skupaj samo trije pasovi, bodo možni zastoji, računati pa je treba tudi na zaporo priključka Celje center iz smeri Maribor.

Odsek Postojna-Unec na vrsti konec avgusta

V drugi polovici avgusta načrtujejo začetek obnovitve voziščne konstrukcije na delu odseka primorske avtoceste med Uncem in Postojno, ki je bil zgrajen pred 38 leti. Čeprav med zaporo ne bodo mogli zagotoviti dveh prometnih pasov v vsako smer, na DARS-u zastojev vendarle ne pričakujejo.

Karavanke jeseni s polurnimi izmeničnimi zaporami

Čeprav sprva načrtovana pred začetkom turistične sezone, bodo predvidoma 45-dnevna elektro in strojna dela v predoru Karavanke začeli septembra. Dela bodo istočasno potekala tudi na avstrijski strani predora, promet pa bo takrat potekal izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom do pol ure.

Priključek Naklo bodo končali konec junija

Na Gorenjskem bodo gradbena dela na nastajajočem priključku Naklo končali predvidoma v drugi polovici junija, do takrat naj bi končali tudi obnovitvena dela na 12 let starem odseku med izvozoma Podtabor in Kranj zahod. Točnega datuma začetke slednje obnove še ne morejo napovedati, saj pogodba še ni sklenjena, zelo verjetno pa se bodo pri zaporah ob konicah nabirale kolone vozil.

DARS: Dela potekajo vse dni v tednu

Na očitke, da zapore na slovenskih avtocestah trajajo predolgo, DARS odgovarja, da v pogodbena določila izvajalcem naložijo izvajanje del 24 ur na dan oz. najmanj ves svetli del dneva, kajti nekaterih del, kot je asfaltiranje, zaradi tehnologije del in kakovosti izvedbe ni mogoče izvajati ponoči. Obnovitvena dela v predorih naj bi potekala kar 24 ur na dan, zatrjujejo pri državnem upravljavcu avtocest.

Ne spreglejte