Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 10. 2012,
14.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 3. 10. 2012, 14.02

7 let, 2 meseca

Po koalicijskem usklajevanju zakon o DDV verjetno v četrtek na vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predstavniki koalicijskih poslanskih skupin so z ministrom za finance Janezom Šušteršičem usklajevali predlog sprememb zakona o davku na dodano vrednost.

S temi spremembami naj bi DDV s spodnje na 20-odstotno stopnjo med drugim dvignili tudi za časopise in revije. Vlada bo verjetno zakon obravnavala že na četrtkovi proračunski seji.

Končne rešitve bodo še usklajevali Po besedah poslanca SLS Romana Žvegliča so poslanske skupine koalicije dosegle dogovor, da zakon o davku na dodano vrednot nadaljuje z zakonodajnim postopkom. Končne rešitve pa bodo še usklajevali. Tako je izpostavil tudi poslanec NSi Jožef Horvat. Po njegovih besedah je koalicija glede zakona o davku na dodano vrednost "relativno enotna", s pomočjo rezultatov raznih finančnih simulacij pa bodo zakon v parlamentarnem postopku lahko dopolnjevali. Horvat je ocenil, da bo vlada na četrtkovi seji zakon verjetno tudi potrdila. Tudi v SDS so pojasnili, da je danes šlo le za enega od koalicijskih usklajevanj glede predlogov zakonov.

V SLS "veliki nasprotniki dvigovanja DDV na katerikoli ravni" V SDS in NSi vsebinskih stališč glede dviga spodnje stopnje DDV ne razkrivajo, medtem ko je Žveglič v sporočilu za javnost poudaril, da so v SLS veliki nasprotniki dvigovanja DDV na katerikoli ravni. Ocenjujejo namreč, da gre za poenostavljen ukrep, "ki se ga uvede čez noč, hkrati pa najbolj obremeni neposredno državljane". Med drugim po njihovem onemogoča ustvarjanje boljšega poslovnega okolja za tuje investicije.

Žveglič je sicer pojasnil, da so v SLS brez težav pristali na pogovore, da se preuči nekatere postavke, ki so trenutno obdavčene po 8,5-odstotni stopnji. Vendar pa da so nekateri dvigi "zelo občutljivi", kot na primer storitve javne higiene.

Medtem v SLS še vedno niso zadovoljni s predstavljenimi argumenti za dvig DDV za tiskane medije oz. periodične publikacije, "glede na to, da splošna praksa v Evropi kaže, da imajo nekatere države uvedene celo dodatne davčne olajšave".

Predlog je v javnosti dvignil veliko prahu Potem ko je vlada prvič razpravljala o predlogu proračuna za leti 2013 in 2014, je v javnosti veliko prahu dvignila prav namera o morebitnem dvigu DDV na časopise in revije. Vladni predstavniki so večkrat zatrdili, da vlada formalnega predloga glede tega ni sprejela. Pred tako potezo so jo sicer posvarili v opoziciji in nekaterih medijskih hišah.

Ne spreglejte